Afbeelding
Roel en Anneke Assies

Zaadveredelaar Limagrain winnaar Agribusiness Award 2020

Nieuws

RILLAND/ZEEWOLDE - Zaaizaad- en veredelingsbedrijf Limagrain uit Rilland (Zeeland) heeft opnieuw een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Na de Plantum Duurzaamheidsprijs werd de onderneming donderdag 26 november onderscheiden met de Agribusiness Award. Limagrains LG Lab voor het doen van realtime grasanalyses in de landbouw kwam van de 27 inzendingen als meest innovatief uit de bus en was volgens de jury het meest onderscheidende product qua impact, marktpotentie, toepasbaarheid en tijdgeest. Tijdens een live uitzending op en door Boerenbusiness.nl werd de prijs digitaal uitgereikt aan Zeewoldenaar Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij. 

Het LG Lab is een eigen vinding van het Zeeuwse kweekbedrijf. Technici van de afdeling Phira (Phenotyping-Infrared-Automation) slaagden erin om infraroodapparatuur – op proefveldhakselaars gebruikt voor voederwaardeanalyses – in een handzame koffer te bouwen. Op die manier kregen de ruwvoerspecialisten in de buitendienst de beschikking over een uniek apparaat waarmee veehouders bediend kunnen worden met waardevolle data over de graskwaliteit. Groot Koerkamp: “Hiermee hebben we onze productondersteuning behoorlijk kunnen uitbreiden. We leveren niet alleen zaden, maar ook data over de samenstelling van het gras in de wei. Via een aantal van onze dealers hebben we zelfs een vers grasservice opgezet, waarbij gedurende het gehele groeiseizoen monsters worden genomen en geanalyseerd en de boer telkens een appje krijgt met de uitslag.”

Terugdringen stikstofprobleem

Door realtime de graskwaliteit te monitoren, kan de boer geld besparen in het optimaliseren van de krachtvoergift binnen het veerantsoen. Ook geeft het LG Lab belangrijke informatie aan melkveehouders om nóg meer melk uit eigen gras te halen en eigen eiwit beter te benutten, dus de uitstoot van stikstof terug te dringen. “Het LG Lab levert zo een wezenlijke bijdrage aan het terugdringen van het stikstofprobleem en dat is zeer actueel”, zo concludeert juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen. Verder apprecieert de vakjury dat Limagrain Nederland het lab niet primair heeft ontwikkeld voor het eigen financiële gewin, maar vooral als belangrijke tool voor de boer. “Deze graspioniers verdienen daarvoor een welverdiende pluim!”

Afbeelding
Afbeelding