Foto: Eigen foto

Documentaire van (deels) Zeewolder bodem: ‘Speechless’

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — Nathalie Barij woont in Zeewolde, studeert in Amsterdam Creative Business en is in het kader daarvan bezig met een zogenoemde ‘minor’ aan de HU in Utrecht. Haar team vervaardigt een documentaire met de titel ‘Speechless’, die gaat over “het fascinerende onderwerp van non-verbale communicatie en de therapeutische effecten van dier op mens”. 

Waarom een minor aangaan in Utrecht? “Oh, de studie is heel breed, en dus in Amsterdam ook heel breed opgezet. Toch mag je voor minors, eigenlijk een soort verplichte bijvakken, ook verder kijken dan je eigen plek. Je bent daar eigenlijk vrij in. Zo kwam ik op het spoor van CampusDoc, een heel interessant studieprogramma aan de HU waarbij je intensief kennis maakt met het vak van documentairemaker. Voor mij helemaal nieuw, ik stap er zonder ervaring in, maar dat maakt het juist zo spannend en leuk, en natuurlijk heel leerzaam.”


Nathalie Barij - Eigen foto

Nathalie ‘draait’ de documentaire in Duitsland, op de zorgboerderij van therapeut Silke Ritthaler. “Zij heeft een schat aan therapeutische kennis en ervaring, en daarbij een ‘team’ van heel bijzondere dieren, voornamelijk paarden en honden. Kern van haar werk is dat ze als het ware de non-verbale communicatie tussen de dieren en haar gasten vertaalt, met vaak verbluffende resultaten.” In de film worden de afzonderlijk therapietrajecten van Uwe en Sophie gevolgd, twee boerderijgasten met elk een specifiek probleem en een uitdaging om te lijf te gaan: PTSD en Anorexia. ‘Speechless’ portretteert de kracht van dier-ondersteunende therapie, en laat “een helende reis zien in een unieke omgeving”. 

De documentaire bevindt zich momenteel in het stadium van post-productie, maar om het project succesvol te kunnen afronden en beschikbaar te maken voor een breed publiek is het productieteam op zoek naar steun. “Daarom hebben we een informatieve crowdfunding-video gemaakt waarin aandacht gevraagd wordt voor dit boeiende onderwerp, en natuurlijk nader uiteengezet wordt hoe en waarvoor we donaties gebruiken. En mocht het onverhoopt niet lukken, dat storten we donaties uiteraard weer terug. Daar gaan we natuurlijk niet van uit, want medio 2024 is er een filmfestival waarop we heel graag de volledige film willen laten zien. We doen ons best!” 

Meer informatie over ‘Speechless’ is te zien via https://www.voordekunst.nl/projecten/16310-speechless-a-student-documentary. “Eén klik is voldoende voor een prachtig filmpje over mens en dier, en een andere klik voor een donatie. Alle beetjes helpen. Alvast heel erg bedankt!”

Afbeelding
Wethouder ontvangt Beleefroute 'Rondje Verbeelding' Cultuur 14 uur geleden
Klaas en Ria van der Knaap - Vos vieren gouden huwelijksjubileum Gemeente Instagram 16 uur geleden
Afbeelding
Winnaars Verkiezing Flevolandse Zakenvrouw van het jaar 2024: Ariejonne Oost, Sanne Kooiman en Danielle Dortalina Zakelijk 1 jun, 11:22
Afbeelding
Fraaie cheque De Regenboog/Christiaan Huygens voor werkvakantie Roemenië Algemeen 31 mei, 18:36
Afbeelding
The Basement na vijf maanden leegstand weer in gebruik Politiek 31 mei, 17:11
Afbeelding
"Binnen enkele weken meer duidelijkheid over Groene Schuur" Politiek 31 mei, 16:26