• Alles

Alternatief Sportgala: sportief avondje uit op de bank

zaterdag 16 januari 19:30 uur

Archief Zeewolde Actueel

ZEEWOLDE – Het Sportgala Zeewolde op zaterdag 16 januari gáát door, maar vanwege de coronamaatregelen op heel andere wijze dan normaliter het geval is. De gelijknamige stichting heeft samen met The Lux en de Lokale Omroep Zeewolde een verrassend alternatief bedacht. 

Over andere boeg

Stan Stokvis, voorzitter van de Stichting Sportgala Zeewolde, presenteerde het sportieve samenzijn al enkele jaren voor een volle zaal in The Lux. “Het was altijd sportief Zeewolde op z’n best”, vertelt Stan enthousiast. “Elk jaar kwamen diverse sporters en verenigingen in de schijnwerpers te staan en dat voor minimaal 350 man publiek. Door de coronamaatregelen was al heel snel duidelijk dat dat deze keer niet mogelijk zou zijn. Samen met The Lux en de LOZ hebben we iets anders bedacht, wat onder de gegeven omstandigheden het beste alternatief is. We gaan een tv-uitzending maken waarbij we sportminded Zeewolde op een passende wijze in het zonnetje gaan zetten. Ook zorgen we voor een terugblik op het afgelopen jaar, al was dat jaar voor veel sporters door corona natuurlijk maar heel beperkt.”

Normaal worden er bij het sportgala een sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg gekozen. Dat zal bij de editie van zaterdagavond niet het geval zijn en dat zou volgens Stan ook haast niet mogelijk zijn geweest. “Veel competities werden het afgelopen jaar door Covid abrupt afgebroken, eerst in maart en daarna in het najaar. Het eerste van VV Zeewolde was bijvoorbeeld met een opmars bezig, maar zag die ineens gestuit. De volleybaldames waren zelfs op kampioenskoers, maar kregen de titel niet als beloning. Daarom gaan we in 2022 de prestaties van twee jaar in één keer meenemen.” Voor het alternatieve sportgala wordt het zaterdagavond door dit alles over een heel andere boeg gegooid. “We gaan in drie categorieën sporters in het zonnetje zetten. Zo hebben we een corona-inspiratieprijs voor een organisatie of vereniging die haar sport het afgelopen jaar toch op een goede en creatieve manier voor het voetlicht wist te brengen. Daarnaast hebben we een speciale sportvrijwilliger van het jaar. Ten slotte hebben we iemand die zich jarenlang voor sport en sporters verdienstelijk maakte en een soort oeuvreprijs krijgt.” Stan en zijn crew wisten ook vroegere sportmannen en sportvrouwen te strikken voor het alternatieve sportgala. “Met rugbyer Tim Visser hebben we een digitaal interview en ook hockeyster Esmee Peet komt op die manier aan het woord. Daarnaast hebben we nog een leuk filmpje over ‘de reis van de beker’. De beker kwam aanvankelijk niet op de juiste plaats terecht, maar we zorgen er nu voor dat het alsnog goed komt.”

Mini-Zeskamp

Tim de Vries, stadionspeaker bij Almere City FC, presenteert zaterdagavond een Kahoot. Vertegenwoordigers van alle sportverenigingen kunnen hier aan meedoen. Stan verheugt zich al op het vervolg. “Bij de quiz zullen er drie winnaars uit de bus komen, die vervolgens worden uitgenodigd op het Raadhuisplein een door onze buurtsportcoaches georganiseerde mini-Zeskamp te spelen. Die wordt uiteraard coronaproof gehouden, de drie deelnemers hebben elk hun eigen parcours. De wedstrijd begint om 20.45 uur en duurt ongeveer een kwartier. Wie het snelst is krijgt een bedrag van € 400,- voor zijn of haar vereniging, voor de nummer twee is er € 200,- en voor de nummer drie € 100,-. Publiek kan daar helaas niet bij zijn, maar het is uiteraard wel op tv te zien.” Bij het sportgala van zaterdagavond zullen ook burgemeester Gerrit Jan Gorter en de wethouder Sport acte de présence geven. De twee zijn betrokken bij de prijsuitreikingen. “En er tussendoor hebben we een band”, heeft Stan al enige voorpret. “We maken er een soort sportcafé van, vergelijkbaar met Holland Sport en Voetbal Insite. We willen er een sportief evenement neerzetten, dat de mensen thuis kunnen bekijken. Het wordt een lekker avondje uit op de bank.” Stan wil tot slot nog wel benadrukken dat hij het allemaal niet in zijn eentje doet. “De Stichting Sportgala Zeewolde bestaat naast mij uit Tim Reinhart, René van Schajik, Marloes den Otter, Emma van Gool en Vincent Zijlstra.” 

Het Sportgala Zeewolde wordt zaterdagavond 16 januari uitgezonden bij de LOZ (19.30 – 21.00 uur).<p>Zeewolde Actueel</p>
deel deze activiteit

Locatie

Online
Zeewolde