• Alles
  • (1)
    Lezingen
  • (1)
    Evenement

Vogels tellen in je tuin of op je balkon; leuk én nuttig!

vrijdag 29 januari 8:00 t/m zondag 31 januari 18:00 uur

Nationale Tuinvogeltelling

ZEEWOLDE – De boodschap is dat we voorlopig nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Wellicht is het juist nu dan extra fijn om te kunnen genieten van de vogels in de tuin of op het balkon. 

Als je de verschillende vogels een beetje beter leert kennen is het nog leuker om mee te helpen om de vogels te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen met de Nationale Tuinvogeltelling. De eerstvolgende editie vindt plaats van 29 tot en met 31 januari. Tienduizenden mensen tellen in dat weekend één keer een half uurtje de vogels in hun tuin. Om je nog beter voor te bereiden kun je je vrijblijvend inschrijven voor de nieuwsbrief van de Nationale Tuinvogeltelling. Daarmee kan de voorpret gelijk al beginnen.

Het tellen van vogels kan in drie eenvoudige stappen:                                                  

  • Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.
  • alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*

- Je telling geef je op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via www.vogelbescherming.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

Tips

Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/tuinvogels staat een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2011 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling wordt zichtbaar hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen de vogels beter geholpen en beschermd worden. Tellen is dus niet alleen leuk, maar ook nuttig.


deel deze activiteit