Lezing Astra Alteria over het maken van een weersverwachting
Lezing Astra Alteria over het maken van een weersverwachting Foto: AstraAlteria

Lezing Sterrenvereniging Astra Alteria

maandag 26 september 2022 20:00 t/m 22:00

Het maken van een weersverwachting bij de NOS en verschillende meetmethoden.

Via radio, televisie en internet verzorgd de NOS dagelijks een weersverwachting. Bij het tot stand komen van deze verwachting komt nogal wat kijken. Hierbij speelt de nauwe samenwerking tussen het KNMI en de weerdiensten van landen die zijn aangesloten bij het ‘European Centre for Medium-Range Weather Forecasts’ (ECMWF) een belangrijke rol. Dagelijks komt alle informatie binnen van meetinstrumenten op de grond, op zee, in de lucht en in de ruimte. Door gebruik te maken van de moderne supercomputers, geavanceerde modellen en verschillende meetmethoden wordt de meerdaagse weerverwachting steeds betrouwbaarder. Willemijn Houbert en dr. Henk de Bruin vertellen u in deze lezing hoe de dagelijkse weersverwachting bij de NOS tot stand komt en welke meetmethoden hiervoor worden gebruikt.

Dr. Henk de Bruin heeft Experimentele Natuurkunde gestuurd en is in 1986 gepromoveerd aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Van 1970 tot 1986 is hij als senior onderzoeker werkzaam geweest bij het KNMI. Hij is auteur van meer dan 200 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, projectleider van internationale meetcampagnes en hij heeft vele studenten en promovendi begeleidt. 

Willemijn Houbert kennen we als presentatrice van het NOS-weerbericht. In 2002 studeerde zij in Meteorologie en Luchtkwaliteit af aan de Universiteit van Wageningen. Nadat zij zich zes jaar lang met communicatie en gezondheidszorg had beziggehouden gaat ze als meteoroloog met sales ervaring voor Weeronline werken. In die hoedanigheid komt zij in contact met de NOS, waar ze per april 2011 als meteoroloog in dienst treedt. 

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, Putten. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

Locatie

  • Hotel Hof van Putten

    Harderwijkerstraat 14
    3881eh Putten