socialbanner

Michiel Slot organiseert ‘Voetballen met vluchtelingen’

dinsdag 5 januari 2016

Michiel Slot organiseert ‘Voetballen met vluchtelingen’

Sport verbindt. Dat blijkt ook maar weer uit het spontane initiatief van Zeewoldenaar Michiel Slot, die sinds half december ‘voetballen met vluchtelingen’ organiseert. De deelnemers ontmoeten elkaar op zaterdagmorgen om 10.00 op het speelveldje met de witte doelpalen tussen de Flevoweg en het clubhuis van de IJsvereniging. Met een hoge opkomst van zo’n 20 kinderen en 10 volwassenen plus wat vaders en enkele aanmoedigende moeders, waren de eerste keren gelijk een groot succes.

Inspiratie voor zijn initiatief haalde Michiel, zelf groot voetballiefhebber, uit de Homeless World Cup, het wereldkampioenschap straatvoetbal voor dak- en thuislozen, dat in 2015 in Amsterdam plaatsvond. “Toen ik dat voorbij zag komen heb ik mij als vrijwilliger aangemeld en ben ik een week lang teambegeleider van Zuid-Korea geweest”, vertelt hij. “Een geweldig evenement! Iedereen voelde zich één met elkaar, ongeacht cultuur en achtergrond. Vooral het plezier dat het voetballen naar boven bracht was mooi om te zien. Dat wilde ik ook voor de vluchtelingen in Zeewolde mogelijk maken.”

Michiel benaderde VluchtelingenWerk Zeewolde met zijn idee en die waren direct enthousiast. “Een super burgerinitiatief’, noemen zij het op hun Facebookpagina. Een aantal van hun cliënten, vaak van Syrische komaf, trappen met veel plezier een balletje mee. “Het is fantastisch om het enthousiasme bij iedereen te zien. Dat geeft veel voldoening”, aldus Michiel. Zijn doel is om de vluchtelingen in Zeewolde die dat leuk vinden door voetbal graag meer bij de lokale samenleving te betrekken en andersom. “Wekelijks een uur tot anderhalf uur samen voetballen en zo letterlijk spelenderwijs elkaar leren kennen. Heel laagdrempelig, voor de lol, om de vluchtelingen een beetje vooruit te helpen en zich thuis te laten voelen in Zeewolde. Voetbal is in de hele wereld populair. Samen voetballen is dus een ideale manier om hen een handje te helpen in hun integratie.” Zeewoldenaren zijn ook van harte uitgenodigd om mee te voetballen. “Want omgekeerd vind ik het ook belangrijk dat de (overige) inwoners van Zeewolde het contact met de vluchtelingen opzoeken, zodat er iets kan groeien van een band als goede buren en zelfs (voetbal)vrienden onder elkaar. Die onderlinge band zie ik trouwens nu al ontstaan, heel leuk.” Na de korte winterstop is er vanaf zaterdag 9 januari 10.00 – 11.00 uur weer (wekelijks) voetballen met vluchtelingen. Jong, oud, jongen, meisje, man, vrouw, alleen of samen, bijvoorbeeld vader met kind(eren). Iedereen is van harte welkom! “En heb je goede voetbalschoenen over, in kinder- of volwassenenmaat? Neem ze mee. Er is altijd iemand blij mee te maken”, geeft Michiel aan.

Meer informatie via Michiel Slot, tel. 06 54 29 51 84 of m.j.a.slot@hetnet.nl “Mocht voetbal nu niet iets voor jou zijn, maar heb je wel interesse om je als vrijwilliger van VluchtelingenWerk Oost Nederland in te zetten, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn genoeg andere mogelijkheden”, voegt Michiel toe. “Neem dan contact op met Karina van der Meijden: kvandermeijden@vwon.nl.”

 

 

Michiel Slot organiseert ‘Voetballen met vluchtelingen’    Michiel Slot organiseert ‘Voetballen met vluchtelingen’    Michiel Slot organiseert ‘Voetballen met vluchtelingen’