socialbanner

Bakkerij ‘De Toren’ op koers naar ‘echte’ opening

dinsdag 13 februari 2018

Bakkerij ‘De Toren’ op koers naar ‘echte’ opening

Zo op het eerste gezicht is er niet zoveel veranderd sinds Sietze en Doite Jager de drijvende krachten zijn geworden van de bekende bakkerszaak aan de Torenstraat. Natuurlijk, de wanden in de winkel hebben een fris kleurtje gekregen, er hangt een vlag met een nieuw logo aan de pui, maar verder springt er nog niet zoveel meteen in het oog. Maar als het aan de nieuwe eigenaren ligt gaat dat snel veranderen. Sietze en Doite lopen over van de plannen, die variëren van het oppakken van gewoontes en ideeën uit het verleden, tot het invoeren van de laatste trends en vondsten uit de bakkerswereld. Dat verleden, onder de namen Kortleve en Van Bentum, vormt weliswaar de basis die er zijn mag, maar ze willen daar een vervolg aan geven met een eigen gezicht, een eigen concept, en een eigen naam.

Wat die naam betreft: waarom niet gekozen voor de eigen achternaam, zoals de voorgangers? “Dat is inderdaad binnen de branche wel een gewoonte,” vertelt Sietze, “maar heel bewust gaan we daar niet in mee.” En Doite vult aan: “Het vaste personeel dat al jaren het bekende gezicht is achter de toonbank durft het ook met óns aan; daar zijn we trots op, en zo vormen we een hecht team. Dat laten we tot uiting komen in de naam: Bakkerij De Toren, en dat staat als het ware symbool voor ‘team effort’, om het met een moderne kreet te zeggen.” En Sietze weer: “Bakkerij Jager? Dan lijkt het net Familie Jager eerst, dan een poos niks, en dan de rest… Nee, hier zijn we heel tevreden mee; het klinkt goed, en het ís goed!”

Een ingrijpende verandering áchter de schermen betreft de indrukwekkende machinerie in de bakkerij. Sietze, verantwoordelijk voor de productie, legt uit: “Jarenlang werd het aanbod in de bakkerij op een andere locatie geproduceerd, met als gevolg dat alles hier evenzovele jaren heeft stilgestaan. Wij zijn van plan om toe te groeien naar een situatie waarin vrijwel alles wat in de winkel verkocht wordt hier in de bakkerij zélf wordt geproduceerd, van het simpelste brood tot het fijnste banket. En dat betekent dat ovens, rijskasten en alle andere apparaten moeten worden gereviseerd en opnieuw opgestart. Dat proces loopt nog, en gaat prima. Ongeveer de helft is al in werking, en er wordt weer ovenvers geproduceerd. Capaciteit genoeg!” En die capaciteit zullen ze nodig hebben, want een ander voortvarend plan is het in ere herstellen van streekproducten die in het verleden ook in de winkel verkrijgbaar waren, zoals Zeewolder Platbodems, Zeewolder Paaltjes, Torenstoet, Pinkenbrood…, en alles volgens oorspronkelijk recept! Volgens Sietze werd daarmee weleens de hand gelicht om het productieproces een beetje te versimpelen of te versnellen, maar van concessies in die richting wil hij niet weten. “Het gaat allemaal weer smaken zoals het was!”

Onder al die vernieuwingen blijft de verkoop intussen gewoon doorgaan. “We zijn open, en we blíjven open,” aldus Doite, “maar een feestelijk tintje, dat hoort er op een gegeven moment natuurlijk wel bij. Waarschijnlijk openen we officieel op 17 maart, en zodra we dat zeker weten laten we dat natuurlijk luid en duidelijk weten.” ‘Robuust en Ambachtelijk’, luidt het motto van het bakkerij-team, en tegen de trend van regelmatige winkelsluitingen in het Zeewolder winkelhart is dat een heel positief geluid, daar aan de Torenstraat.      

 

 

 

Bakkerij ‘De Toren’ op koers naar ‘echte’ opening    Bakkerij ‘De Toren’ op koers naar ‘echte’ opening    Bakkerij ‘De Toren’ op koers naar ‘echte’ opening