socialbanner

Lutz Jacobi inspireert lokale politiek

dinsdag 13 februari 2018

Lutz Jacobi inspireert lokale politiek

In de aanloop naar de gemeenraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande heeft de landelijk bekende PvdA-politica Lutz Jacobi een overvolle agenda. Ze doorkruist heel Nederland en komt naar eigen zeggen “in alle hoeken en gaten van het land” om korte spreekbeurten te verzorgen. En niet zonder reden. Jarenlang vertegenwoordigde ze de PvdA in de Tweede kamer, en zat bovenop thema’s als natuur, platteland, Waddenzee etc. In november 2017 was ze de stuwende kracht achter de opmerkelijke winst van de PvdA in Leeuwarden bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen, en wist haar partij tegen alle trends in tot de grootste van de raad te maken. Hoe doe je zoiets? Om visie en vaardigheid ruimhartig te delen met partijgenoten doet ze haar verhaal door het hele land, en vrijdagmiddag 9 februari was Zeewolde aan de beurt. In Zeewolde opereert de PvdA in een lijstverbinding met Groen Links. Lijsttrekker van de combinatie Yvonne van Bruggen heette de spreekster en haar gehoor hartelijk welkom.   

“Soms sta ik voor 500 en soms voor 5 mensen”, begon Jacobi haar betoog. Helaas gold deze keer meer het laatste dan het eerste getal, want zaal De Kogge in Open Haven was zeer matig bezet. Dat weerhield Jacobi er echter niet van om aanstekelijk en tegelijk tot nadenken stemmend uiteen te zetten hoe volgens haar een lokale verkiezingscampagne tot een succes te maken is. Haar ‘receptenboek’ op dat punt is eigentijds, gedurfd en zeker onconventioneel, maar in zekere zin ook simpel, laagdrempelig, en ‘dicht bij de mensen’. Vooral dat laatste komt, na weer een aardige tip, telkens weer terug. “Persoonlijke leaflets, slimme filmpjes op social media, ultra-korte radiospotjes, allemaal leuk, maar wees vooral vrolijk, en blijf dicht bij de mensen. Laat je niet negatief uit over een ander; dat heeft geen zin. Zoek de samenwerking, want in je eigen gemeente zal je het uiteindelijk samen moeten doen.” De lokale kopstukken gaan met een wijze les op campagne.

 

 

Lutz Jacobi inspireert lokale politiek    Lutz Jacobi inspireert lokale politiek    Lutz Jacobi inspireert lokale politiek