socialbanner

Boek en monument herinneren aan neerstorten ‘Crazy Horse’ februari 1944

dinsdag 12 februari 2019

Boek en monument herinneren aan neerstorten ‘Crazy Horse’ februari 1944

Publicist Cees Steijger heeft een boek geschreven over het neerstorten van de ‘Crazy Horse’ op 21 februari 1944 boven het IJsselmeer. Tevens wordt hiervoor op het voetpad tussen basisschool De Wetering en De Verbeelding een monument gerealiseerd, dat op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei a.s., wordt onthuld. Het boek zal dan eveneens beschikbaar zijn.

In 1991 schreef de toen 36-jarige Cees Steijger ‘A History of the United States Air Force in Europe’. Veel aandacht besteedde hij daarin aan de Amerikaanse 8e Luchtmacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Engeland bombardementen uitvoerde op Nazi-Duitsland. Steijger moest zich echter beperken, waardoor veel materiaal ongebruikt bleef. Een voorbeeld daarvan was het neerstorten van Boeing B-17GSH 42-30280 Crazy Horse van de 482ste Bombardment Group/812de Bombardment Squadron op 21 februari 1944 boven het IJsselmeer. De Crazy Horse was op de terugweg van de tweede ‘Big Week’-missie. Het vliegend fort bleek een radarvliegtuig te zijn, hypermodern voor zijn tijd. Twaalf van de dertien bemanningsleden wisten zich met hun parachutes in veiligheid te brengen, maar de onfortuinlijke vlieger liet het leven. Eerste luitenant Ralph W. Holcombe was 26 jaar toen hij in het ijskoude water van het IJsselmeer verdronk. Zijn naam staat vermeld op het monument op de Algemene Begraafplaats in Zeewolde.

In 1992 verhuisde Steijger vanuit Leusden naar Zeewolde. Nadat hij zijn huis aan het Koolwitje had betrokken, was zijn nieuwsgierigheid gewekt en na enig speurwerk vond hij de locatie waar de B-17 in 1944 was neergekomen. De plek bleek hemelsbreed slechts anderhalve kilometer van zijn huis verwijderd. Vanaf dat moment was Steijger gegrepen door de neerstortingen van vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog in de Noord-West Veluwe en Zuidelijk Flevoland. Gaandeweg wist hij er 55 te documenteren. Eén bleef hem het meest bezighouden, de B-17 nabij de Zeewolderhoek.

Naast het boek gaat een monument herinneren aan de crash uit 1944. Het monument komt aan de Kastanjelaan aan het voetpad van basisschool De Wetering naar paviljoen De Verbeelding. Uitgangspunt is een origineel propellerblad van de Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog, die Steijger wist op te snorren op de vliegbasis Woensdrecht in Noord-Brabant. De propeller is van een Lancaster die in 1943 bij Ridderkerk neerkwam. Steijger heeft nog pogingen ondernomen de originele propeller van de Crazy Horse letterlijk boven water te krijgen, maar dit ‘puzzelstukje’ bleek onvindbaar te zijn. Het monument wordt op Bevrijdingsdag 2019, 75 jaar na het dramatische einde van Holcombes vlucht, onthuld. Zeewolde krijgt daarmee een tweede oorlogsmonument, naast het reeds genoemde op de Algemene Begraafplaats aan de Dasselaarweg.

Op de foto staat Ralph W. Holcombo (gehurkt, links) en zijn crew in 1943.

 

 

Boek en monument herinneren aan neerstorten ‘Crazy Horse’ februari 1944    Boek en monument herinneren aan neerstorten ‘Crazy Horse’ februari 1944    Boek en monument herinneren aan neerstorten ‘Crazy Horse’ februari 1944