socialbanner

Première liedproject van schrijversduo Hoving&vanGaal

Première liedproject van schrijversduo Hoving&vanGaal

In De Verbeelding vindt op zaterdag 23 maart a.s. de première plaats van het liedproject ‘De waarheid is een lied’, geschreven door songwritersduo Hoving&vanGaal. Samen met verschillende zangers en zangeressen, begeleidt door een combo van piano, bas, gitaar en fluit, brengen zij een avondvullend, muzikaal én beeldend, concert op de planken.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via e-mail hovingvangaal@gmail.com. De kosten, 10 euro p.p., kan aan de ingang van de zaal worden voldaan.

 

Verhaal

“‘De waarheid van een lied’ kan samengevat worden als een verhaal, gevangen in liedjes”, lichtte Hoving eerder bij een try-out toe. Het concert bestaat uit 10 songs die verschillende momenten beschrijven in de ontwikkeling van een mens. Naar deze momenten wordt gekeken met emoties als verbazing, angst, woede en zelfspot. “Onzichtbaar zijn, gezien willen worden; de liefde genieten, aantrekken, afduwen; verlangen naar aansluiting of juist alleen zijn, zijn thema’s die in de liedjes bezongen worden.”

 

Nieuwe dimensie

Een subsidie van de Stichting De Verbeelding maakte het mogelijk om een nieuwe dimensie aan het project toe te voegen, in de vorm van illustraties door Helen van Vliet en een videobewerking van Kevin Jansen. “Voor het ontwerpen van animaties hebben zij zich laten zich inspireren door de tekst en muziek, waarmee zij hun perspectief weergeven op ons werk”, aldus het songwritersduo. De illustraties van Van Vliet en flarden songteksten zijn terug te zien in een videobewerking van Jansen. “Zo worden de songs, behalve muzikaal door zangers en muzikanten, tijdens het concert ook beeldend gekleurd. En daar biedt een locatie als het paviljoen De Verbeelding natuurlijk het ideale podium voor.”

 

Muzikale soulmates

De muzikale soulmates Willem Hoving en Frank van Gaal werkten voor het eerst samen in het koor Voice uit Zeewolde, waar van Gaal dirigent en Hoving pianist was. Het samen arrangeren van een aantal rocknummers van Queen voor dit koor werkte zo goed, dat ze een aantal jaren later ook nieuw werk zijn gaan maken.

De songs komen op bijzondere wijze tot stand. “Ik bouw een nummer aan de piano waar nog geen zanglijn in zit”, aldus Hoving. “Ik laat me vervolgens inspireren door de sfeer en vorm van de muziek voor het schrijven van de tekst”, voegt van Gaal toe. “Samen werken we dan aan een melodie op de geschreven tekst, waarbij veel aandacht gaat naar de backing vocals.”

Première liedproject van schrijversduo Hoving&vanGaal    Première liedproject van schrijversduo Hoving&vanGaal    Première liedproject van schrijversduo Hoving&vanGaal