socialbanner

Inktvisjes haken voor te vroeg geboren baby’s

Inktvisjes haken voor te vroeg geboren baby’s

Het fenomeen inktvisjes voor vroegegeboren baby’s is in Nederland overgenomen van een mevrouw uit Zweden en er zijn al zo’n 1600 leden. De gehaakte inktvisjes worden bij te vroeg geboren baby’tjes in de couveuse gelegd. Het effect die deze gehaakte visjes op de baby’s hebben is, dat ze een stuk rustiger worden. Met de inktvisjes in de couveuse hebben de baby's het gevoel dat ze de navelstreng vasthouden en trekken ze minder de slangetjes en sondes los. Veel ziekenhuizen zagen het effect van de inktvisjes en besloten om aan dit project mee te doen. De inktvisjes worden momenteel uitsluitend door vrijwilligers gemaakt. De inktvisjes moeten voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Ze moeten van stevige katoen zijn en strak worden gehaakt zodat er geen vulling uit de inktvis kan komen. Alle onderdelen moeten zeer stevig worden vastgezet. Ze moeten wasbaar zijn op 60 graden, de tentakels mogen niet langer zijn dan 20 cm en het lijf moet minimaal 4,5 cm zijn. De baby’s zouden zich anders kunnen bezeren of er verstrikt in kunnen raken. Het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk reageerde enthousiast op het initiatief om inktvisjes te haken voor de couveuse afdeling. Ze zijn blij met alle inktvisjes die er binnenkomen.

Wilt u mee doen, stuur een mail naar Aafke Fokkema: inkvisje2014@gmail.com en u krijgt het patroon en verdere aanwijzingen toegestuurd. Het St. Jansdal zorgt voor het wassen van de inkvisjes.

De inktvisjes mogen worden ingeleverd bij Aafke of ze kunnen bij de balie van het St. Jansdal worden afgegeven met een kaartje met daarop uw naam, adres en/of mail gegevens.

 

 

Inktvisjes haken voor te vroeg geboren baby’s    Inktvisjes haken voor te vroeg geboren baby’s    Inktvisjes haken voor te vroeg geboren baby’s