socialbanner

Drie weken ‘Typisch Zeewolde’ bij BNNVARA

Tuesday 12 March 2019

Drie weken ‘Typisch Zeewolde’ bij BNNVARA

Zeewolde zal vanaf maandagavond 22 april drie weken te zien zijn in het programma ‘Typisch’ van BNNVARA. ‘Typisch’ is een dagelijkse documentaireserie, waarin verschillende wijken en plaatsen in Nederland worden geportretteerd, van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot Vinex. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? Ook in Zeewolde werden aansprekende voorbeelden gevonden.

Het gehele jaar wisselen BNNVARA en EO elkaar in de vooravond af met het portretteren van een bepaalde wijk of plaats in het land. Zo was BNNVARA in 2019 al in het Noord-Limburgse Thorn en was de EO te vinden op de Veluwe. ‘Typisch’ was onder meer ook reeds in de wijk Wielenpôlle in Leeuwarden en Zevenkamp in Rotterdam. Katwijk en Oosterend (op Texel) kwamen eveneens van dichtbij in beeld. Momenteel wordt ‘Typisch Heemstede’ uitgezonden. Vanaf maandag 22 april (Tweede Paasdag) is Zeewolde drie weken lang aan de beurt. ‘Typisch Zeewolde’ wordt dan elke avond van maandag tot en met donderdag uitgezonden op NPO 2 van 19.15- tot 19.45 uur.

Eva Houtsma deed als redactrice van ‘Typisch’ heel wat voorwerk in Zeewolde. Ze raakte echt onder de indruk. ,,Er wordt vaak gedacht dat er hier niets te doen en te beleven is, maar dat is het natuurlijk wel,” schetst ze haar beeld. ,,Iedereen komt van elders en is nieuw hier. En iedereen heeft daarover een eigen verhaal. Bij mij in de straat in Utrecht komen ook regelmatig nieuwe mensen, maar dat is toch anders. Zeewolde maakt mij nieuwsgierig. Van achter de tafel is er van alles te bedenken, maar dat is allemaal theorie. Daarom zijn we erop uitgegaan en hebben mensen opgezocht in Zeewolde. Dan krijg je bijzondere ontmoetingen en verhalen die verbinden, ontroeren en misschien ook wel hoop geven.”

Voorheen kende Eva Zeewolde eigenlijk niet, net zo min als ze veel wist van Flevoland. ,,Ik kende de verhalen over het water, dat het begon met niets en had het beeld van kale bomen. Ik hoorde bijvoorbeeld dat er in Zeewolde helemaal geen treinstation was. Ik dacht toen aan een actiegroep die al twintig jaar ijvert voor een eigen station. Niet dus. Voor veel mensen is dat dus kennelijk een gegeven. Fascinerend! Er is hier geen bioscoop en ook geen McDonald’s. Daarom wilde ik weten wat er dan wel was.” Wat is nou volgens Eva ‘typisch Zeewolde’? ,,Er zijn hier onbegrensde mogelijkheden met al hun voor- en nadelen. Enerzijds kan alles er. Is het er nog niet en heb je een idee? Ga het maar uitproberen, kom zelf maar in actie! Kijk bijvoorbeeld naar de Basisz. Anderzijds is er nog weinig historie, mensen kunnen daar nog niet op terugvallen. Daarbij vermoed ik ook wel dat er hier en daar eenzaamheid is.”

In ‘Typisch Zeewolde’ zijn onder anderen Albert Lubberink te zien met zijn Hoeve Karré, de biologische landbouwer Jeroen van Steen, Bianca Blomberg die haar café van de hand doet en de creatieve ‘duizendpoot met één been’ Michaelrobbert Brans.

 

 

 

 

Drie weken ‘Typisch Zeewolde’ bij BNNVARA    Drie weken ‘Typisch Zeewolde’ bij BNNVARA    Drie weken ‘Typisch Zeewolde’ bij BNNVARA