socialbanner

Celliste Quirine Viersen raak en warm

Tuesday 19 March 2019

Celliste Quirine Viersen raak en warm

Cellosoliste Quirine Viersen gaf zondagmiddag 17 maart een Randmeerconcert in de Verbeelding. Een mooi gevarieerd programma met Bach, Britten en Ter Veldhuis bracht het publiek naar de verschillende klankuithoeken van de cello.

De warme en rake celloklanken van deze talentvolle celliste zijn al direct bij de eerste tonen van Bachs prelude uit de cellosuite te horen en Quirine nam een ieder als het ware bij de hand voor een tocht die alleen maar kon slagen. De mogelijke publieksgedachten dat er voor een stuk ook geoefend moet worden, dat het hier en daar moeilijk kan zijn, dat men wel eens zou kunnen struikelen over snelle passages worden door de manier van spelen van Quirine Viersen volledig weggewist. Iedere gedachte aan muzikaal technische taaiheid is afwezig. Een compliment voor toonzuiverheid past daarom niet, omdat haar spel een veel hogere muzikale laag in beweging brengt. Viersens optreden is de opzettelijkheid foutloos en zuiver te willen spelen ver voorbij. Als door een venster liet ze rechtstreeks het meesterwerk ervaren

Voor de insiders zijn de cellosuites van Bach wel bekend maar met Britten en nog veel meer met het Glacier van Ter Veldhuis neemt nam zij de luisteraars ook mee in de gedurfde 20- en 21 -eeuwse composities. Het beeld van een gletsjer die diep vanuit z’n buik de onverschilligheid ten opzichte van menselijke manipulaties oprispt, is heel bijzonder op noten gezet. De ijslagen hoorde men in lange twee-stemmige fases het driedelige stuk als het ware inschuiven. Het was mooi om te horen dat componist Ter Veldhuis en uitvoerende Quirine Viersen elkaar zo gevonden hebben.

 

 

Celliste Quirine Viersen raak en warm    Celliste Quirine Viersen raak en warm    Celliste Quirine Viersen raak en warm