socialbanner

Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot

Thursday 15 June 2017

Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot

In samenwerking met gemeente Zeewolde en Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos/Levant heeft Landschapsbeheer Flevoland een stuk gereedschap ontwikkeld dat de wortels van de reuzenberenklauw kan aanpakken. Een uitkomst bij de arbeidsintensieve bestrijding van deze woekerde plant.

Een efficiënte manier om de wortels van deze uitheemse, woekerende plant door te snijden, was er nog niet. Koen, Jordi, Arend en Rick kwamen met het idee van een soort grondboor. De koker met een mes erin verpulvert door een draaibeweging de penwortel van de reuzenberenklauw.

Landschapsbeheer Flevoland heeft het idee van de leerlingen doorontwikkeld tot een prototype. Deze winter is de berenklauwboor uitgeprobeerd. De wortels zijn stuk geboord; vervolgens is er niets met de wortelresten in de grond gedaan. In 75% van de gevallen stierf de plant door deze behandeling af. Deze zomer, in het groeiseizoen van de reuzenberenklauw, wordt de berenklauwboor verder getest. Behalve kapot boren, worden de eventuele wortelresten in het boorgat nu ook los gestoken. De verwachting is dat de effectiviteit hierdoor boven de 95% komt. De boor wordt in Flevoland getest, maar ook in Haarlem, door natuurwerkgroep van het Poelbroekpark. De proef in Haarlem wordt uitgevoerd in de week van de invasieve exoten op 24 juni.
De resultaten van de proeven worden gebruikt voor doorontwikkeling van het gereedschap. De huidige de boor is zwaar om mee te werken. Een lichtere versie zou  gebruiksvriendelijker zijn. Maar het resultaat staat voorop!

 

 

Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot    Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot    Berenklauwboor bestrijdt woekerende exoot