socialbanner

De Kleine Distilleerderij lanceert Earl Grey Gin

Tuesday 13 June 2017

De Kleine Distilleerderij lanceert Earl Grey Gin

Begin dit jaar heeft De Kleine Distilleerderij zich gevestigd aan de Sjees op het Horsterparc. Hier maakt Roelof Schipperus op kleine schaal eerlijke en smaakvolle distillaten en likeuren. De distilleerderij is een uit de hand gelopen hobby, gestart vanuit de overtuiging dat deze manier van werken betere producten oplevert dan u gewend bent van de grotere merken. Vanaf deze week kunt u dat zelf proberen, want het eerste product is verkrijgbaar bij de slijters van Zeewolde; een distilled gin gemaakt van maar liefst 16 verschillende kruiden en specerijen met als naamgevend ingrediënt Earl Grey Thee.

De Earl Grey Gin werd ontwikkeld in samenwerking met Anja Schukkink van Tea In Motion. Na experimenten met diverse theesoorten bleek een recept met zowel zwarte thee als earl grey thee het beste resultaat te geven. Ook de manier van distilleren werd bekeken, en zo is een unieke productiemethode ontwikkeld waarbij twee keer gedistilleerd wordt. Eerst wordt een traditionele gin op basis van 14 verschillende kruiden en specerijen gestookt, met de Earl Grey Thee als extra ingrediënt in de aromamand. Het opgevangen distillaat (circa 70% alcohol) is een heerlijke gin met een frisse smaak van bergamot, maar te weinig smaak van thee. Daarom wordt een tweede stook uitgevoerd waarbij de ketel gevuld wordt met zwarte thee en water. Het opgevangen distillaat bevat dit keer geen alcohol, maar wel een hele heerlijke en karakteristieke smaak van zwarte thee. De twee distillaten worden samengevoegd, verder verdund naar 40% alcohol en gebotteld. Na een paar weken rusten is de Earl Grey Gin klaar voor consumptie.

Uiteraard komen er in de toekomst meer producten van De Kleine Distilleerderij. Binnenkort volgt bijvoorbeeld een revolutionaire koffielikeur op basis van kleinschalig gebrande koffiebonen van de Bocca branderij uit Dronten. Voor deze koffielikeur worden single origin bonen gebruikt, en er zal geen vanille of karamel gebruikt worden. Daardoor smaakt de koffielikeur niet alleen echt naar koffie, ook de specifieke smaak en herkomst van de koffieboon blijft herkenbaar.

Wat in de verdere toekomst volgt is nog onzeker, maar Roelof Schipperus heeft plannen genoeg voor allerlei smaakvolle likeuren en distillaten. Bij voorkeur wordt daarbij samengewerkt met lokale partijen, dus heeft u zelf ook ideeën neem dan contact op via email naar: informatie@dekleinedistilleerderij.nl.  

 

 

De Kleine Distilleerderij lanceert Earl Grey Gin    De Kleine Distilleerderij lanceert Earl Grey Gin    De Kleine Distilleerderij lanceert Earl Grey Gin