socialbanner

Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde?

Thursday 14 June 2018

Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde? Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde?

Hoe ver leven we in Zeewolde onder het zeeniveau? Met de onthulling van een speciaal ontworpen NAP (Normaal Amsterdams Peil) meter afgelopen donderdag 14 juni op het schoolplein van basisschool De Kaleidoscoop in de Polderwijk kunnen de leerlingen dat nu zo aflezen; 3 meter 1 om precies te zijn! Althans op die locatie, want de niveaus verschillen nogal binnen Zeewolde. Genoeg om te ‘verzuipen’ dus, mochten de dijken in Flevoland ooit breken. De onthulling gebeurde op een ludieke manier door wethouder Rein Zijlstra, die voor de zekerheid maar een duikbril en zwemvliezen had meegenomen. Leerlingen uit groep 7, die daarvoor een korte gastles hadden gehad over het belang van onze dijken en gemalen, hielpen de wethouder een handje.

In totaal worden er 20 van deze speciale NAP meters op verschillende openbare gebouwen in dorp geplaatst. Gebouwen die ruim boven 0 NAP staan, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, worden niet voorzien van een NAP meter. De aanleiding van dit lokale initiatief is de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. Deze wet van ingenieur Lely werd op 14 juni 1918 aangenomen. Op basis van de Zuiderzeewet zijn vele verschillende Zuiderzeewerken aangelegd, zoals onder andere de Flevopolder. Het bestaan van Zeewolde is dus uiteindelijk te danken aan deze wet die voor de drooglegging van Flevoland heeft gezorgd.

 

 

Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde?    Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde?    Speciale NAP meters geven het aan: pompen of verzuipen in Zeewolde?