socialbanner

Bieten eruit, tulpen erin

Wednesday 12 June 2019

 Bieten eruit, tulpen erin

Het duurt niet lang meer dan worden de eerste tulpen alweer gerooid. Het einde van alweer een bollenseizoen. Maar ook weer het begin van een nieuw seizoen. De start voor het invullen van bouwplannen voor veel akkerbouwers begint vaak met het invullen van tulpenland. Dit kan ook betekenen dat er soms gewassen uit het bouwplan gaan.

Eigenlijk zijn er drie categorieën gewassen die interessant zijn om te huren of verhuren. Bovenaan staan gewassen als tulpen, lelies, pootaardappelen en zeker in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, bomenland. Dit wordt gevolgd door gewassen als consumptieaardappelen, uien, wortelen, bieten en bijvoorbeeld witlof. Onderaan de ladder staan gewassen als gras en maïs. 

Veel bedrijven met veel gewassen in categorie 2 en 3, twijfelen om hier bijvoorbeeld zelf minder van te gaan telen en deze gewassen te vervangen voor gewassen uit categorie 1, zoals melkveehouders die gras vervangen voor tulpen. Wat je ook ziet gebeuren is dat consumptiebedrijven met geschikt land voor de pootgoedteelt, hun land als pootgoedland gaan verhuren. 

Daarnaast is er ook een grote groep ondernemers die besluit om bietenquotum te verkopen of te verhuren, waardoor er ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld tulpenland. De verhuurprijs van quotum kan liggen tussen de €0 en €5 per LLB. In dit geval teelt bijvoorbeeld een boer in Drenthe of Groningen het quotum van de verhuurder uit Flevoland vol voor minimaal 85%, dat is een vereiste. De opbrengsten zijn voor de boer uit Drenthe of Groningen, de quotumvergoeding is voor de boer in Flevoland. Voor hem is het een win-win situatie, want naast de quotumvergoeding ontvangt hij een hogere prijs voor tulpenland dan de opbrengsten van de bieten de laatste jaren bedroegen.

Voor meer informatie via: 123Huurgrond.nl of mail naar: info@123huurgrond.nl

 

 

 Bieten eruit, tulpen erin     Bieten eruit, tulpen erin     Bieten eruit, tulpen erin