socialbanner

100 jaar Zuiderzeewet: een nieuwe rubriek!

Tuesday 10 July 2018

100 jaar Zuiderzeewet: een nieuwe rubriek!

Het is al uitgebreid in het nieuws geweest, en het zal weinig Flevolanders zijn ontgaan: 2018 is het jaar van ‘100 jaar Zuiderzeewet’. In 1918 werd de wet aanvaard, en die gebeurtenis was het startschot voor één van ’s werelds grootste waterbouwkundige projecten ooit: de Zuiderzeewerken. De uitgebreide media-aandacht die dit eeuwfeest ten deel valt bracht de redactie van Zeewolde Actueel op de gedachte om in het verlengde daarvan het focus eens te richten op de ontstaansgeschiedenis van Nederlands jongste gemeente: Zeewolde. Wanneer, waar en hoe ging dat in zijn werk? Hoe zag het er toen uit? En vooral: wie waren daarbij betrokken, in dat prille begin?

De eerste herinneringen dateren van rond 1972. Lijkt dat lang geleden, of juist nog maar kort? Het is maar hoe je het bekijkt. Leggen we dat jaartal naast ‘verjaardagen’ van dorpen en steden die bijvoorbeeld stadsrechten wisten te vergaren in de 12e of 13e eeuw, dan verbleekt alles, en heeft Zeewolde eigenlijk (nog) geen geschiedenis. Maar neem nu de generatie die in Zeewolde is geboren, opgegroeid, scholier geweest, als jong-volwassene een woning heeft gevonden… Voor hen is de vorige eeuw net zoiets als de eeuwen daarvoor: ‘vóór mijn tijd’. Zeewolde wás er gewoon, maar daarvóór..? De gedachte was om via deze rubriek (in de papieren editie van Zeewolde Actueel) ook jonge Zeewoldenaren te interesseren voor een stukje recente geschiedenis. Het in beeld brengen van het begin van Zeewolde richt zich daarom niet alleen op de generatie die het allemaal voor elkaar wist te brengen, die prachtige herinneringen weet op te diepen en die het allemaal zal ervaren als pure nostalgie, maar ook op hen die het allemaal niet zelf meemaakten, maar desalniettemin kunnen en willen genieten van smeuïge verhalen en bijbehorend fotomateriaal. De rubriek gaat plaats bieden aan verhalen over het buitengebied, het dorp, de politiek etc., maar laat ook pioniers aan het woord die te boek staan als ‘de eerste .…’, en vul dan maar een beroep of functie in. Zo was er in die beginjaren natuurlijk ooit een eerste agrariër, een eerste bewoner van de bebouwde kom, een eerste verloskundige, een eerste burgemeester, en noem maar op. In de papieren editie van Zeewolde Actueel dinsdag 10 juli, is het eerste pioniersverhaal te vinden, opgetekend uit de mond van de eerste Havenmeester.

De redactie heeft voor deze rubriek al veel speurwerk verricht waar het gaat om het achterhalen van namen van personen die een bijdrage zouden kunnen leveren. Niettemin zijn lezersreacties heel welkom! Kent u (of bent u…) een persoon die zich pionier van Zeewolde zou mogen noemen? Bezit u, of hebt u weet van fotomateriaal uit de beginperiode van Zeewolde dat zou kunnen en mogen dienen als illustratie? Neem dan contact op met de redactie via 036 – 522 2640 of info@zeewolde-actueel.nl. Veel dank alvast!      

Op de foto: Zeewolde in wording: de havenkommen zijn klaar. De foto dateert van 18 oktober 1978.

 

 

 

100 jaar Zuiderzeewet: een nieuwe rubriek!    100 jaar Zuiderzeewet: een nieuwe rubriek!    100 jaar Zuiderzeewet: een nieuwe rubriek!