socialbanner

Bartel van Gorcum al 25 jaar een rots in de maatschappelijke branding

Tuesday 10 July 2018

Bartel van Gorcum al 25 jaar een rots in de maatschappelijke branding

Als jongen van 16 wist Bartel van Gorcum al dat hij de hulpverlening in wilde. In april vierde hij zijn 25-jarig jubileum als maatschappelijk werker bij Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), gevestigd aan de Stevinweg. “Vijfentwintig jaar! Ik ben er zelf verbaasd over. Dat is bijna de helft van mijn leven, maar dat voelt niet zo!”, aldus Bartel, die laat weten voorlopig ook nog even door te gaan.

Bartel begon zijn carrière met hulpverlening aan jongeren. “Deels uit eigen ervaring”, laat hij weten. “Dat heb ik zes jaar gedaan.” Na het behalen van zijn HBO-diploma Maatschappelijk Werk richtte hij zich op volwassenen en gezinnen. “Vanwege de diversiteit die dat met zich meebrengt.” Na een geslaagde sollicitatie kwam Bartel in 1993 bij MDF in Zeewolde terecht. “Met 12.000 inwoners een klein dorp met vooral jonge mensen. De helft van de inwoners was jonger dan 12 jaar. Computers en mobieltjes waren er niet. Zeewolde had ook geen jeugd- en schuldhulpverlening. Voor opvang van jeugd hadden we onze eigen gastgezinnen.” In de loop der jaren is er veel veranderd, maar de problematiek die Bartel tegenkwam bleef vrijwel hetzelfde. “Waar mensen leven gebeuren dingen; problemen op het werk, in een relatie, overlijden, ziekte, schulden”, somt hij op. “Wij zijn er om mensen uit de put te halen. Iedereen die ergens wakker van ligt kan langskomen. Dan kijken we samen of we daar iets aan kunnen doen. Dat kan ook voor een eenmalig advies zijn. We hebben elke dag spreekuur waarop mensen kunnen bellen of langskomen. De hulpvragen die ik krijg zijn heel divers. Die veelzijdigheid maakt mijn werk zo leuk.”

Regelmatig krijgt Bartel de vraag of hij er geen last van heeft dagelijks andermans problemen aan te horen. “Het kan wel eens moeilijk zijn, maar dat zijn uitzonderingen. Voor mij is het een uitdaging met mensen te puzzelen naar een oplossing. Dat is de goede kant op. Weg van de problemen. Soms zijn die problemen zwaar. Dat voel ik dan ook. Maar het is mijn taak om met iemand verder te kijken en helpen het leven weer proberen op te pakken.” Door kennis en jarenlange ervaring weet Bartel hoe hij mensen daar goed bij kan begeleiden. “Het leukste daarbij is het contact met mensen en als ik zie dat cliënten na hard werken geslaagd zijn om bijvoorbeeld hun huwelijk weer goed te krijgen. Als ik ze dan zie lopen in dorp geeft mij dat ook weer energie.” 

Dat de maatschappij verandert, ervaart Bartel vrijwel dagelijks. “Mensen staan sneller buiten spel, bijvoorbeeld als je digitaal niet handig bent. Instanties zijn moeilijk te bereiken als je geen computer hebt. Mensen vallen sneller over de rand en komen in de problemen. Schulden nemen toe en in het ergste geval raak je dakloos. Wij helpen mee een nieuwe start te maken. Echter bureaucratische drempels die er vroeger niet waren maken dat soms heel lastig.”   

 

25 jaar geleden had de instelling de missie om zichzelf ooit overbodig te maken. Dit is volgens Bartel achterhaald. “Mensen lopen nog steeds vast. Wij helpen ze graag uit de put. Vaak zijn ze al blij dat ze hun verhaal kunnen vertellen en dat iemand aanhoort hoe het nu eigenlijk zit.” Bartel roemt de samenwerking in Zeewolde. “De dienstverleners en ambtenaren doen allemaal hun best om iets voor mensen te doen. En als instellingen gunnen we elkaar een plek; er is naar mijn idee weinig concurrentie. Dat werkt heel prettig. Je kunt alle energie positief inzetten. Uiteindelijk willen we allemaal maar een ding: het beste voor de inwoners.” 

Meer info: MDF, Stevinweg 2, Zeewolde, tel. 522 2272, www.mdflevoland.nl

 

 

Bartel van Gorcum al 25 jaar een rots in de maatschappelijke branding    Bartel van Gorcum al 25 jaar een rots in de maatschappelijke branding    Bartel van Gorcum al 25 jaar een rots in de maatschappelijke branding