socialbanner

Italiaanse passie in 'De Verbeelding'

dinsdag 18 augustus 2015

Italiaanse passie in 'De Verbeelding'

De Verbeelding bood zondag 9 augustus podium aan het “Scroll Ensemble”, dat in het kader van de achtste editie van het Zomerfestival 'Travelling in Baroque' een muzikale reis door Italië presenteerde als land dat eeuwenlang de muziek van de wereld heeft geïnspireerd.

Improvisatie is een wezenlijk onderdeel van het programma dat de vier jonge musici van het ensemble ten gehore brachten op basis van oude (barok)muziek maar met onverwachte lijnen naar muziek van onze tijd. In een zeer gevarieerd programma lieten zij, ieder op hun eigen instrument (barokviool, blokfluit, clavecimbel en harp), horen hoe  een muzikaal gegeven door het gebruik van virtuoze versieringen en spontane invallen tot vele spannende luistermomenten kan leiden. Zo namen zij hun toehoorders mee in thema's van oude dansen waar zij, net zoals vroegere muzikanten dat deden, hun eigen versie van maakten, maar ook in een mini-opera voor één zanger en verschillende instrumenten.  Ook zetten zij op een zeker moment de 'muziekmachine' in: door middel van kaartjes kon het publiek niet alleen het karakter van het te spelen stuk beïnvloeden, maar ook het ritme en de inzet van de instrumenten. Een bijzondere prestatie leverde Robert de Bree met zijn vertolking van “Gesti”, een werk van de Italiaan Luciano Berio (1925-2003) voor altblokfluit, stem en tong (!).

Na afloop van het concert was er een heerlijke Italiaanse maaltijd. Het Scroll Ensemble liet daarbij zien dat echte musici niet van ophouden weten: vanaf het laatste 'officiële' akkoord tot de opening van het buffet bleven zij het publiek boeien met hun aanstekelijke muziek. 

 

 

 

Italiaanse passie in 'De Verbeelding'    Italiaanse passie in 'De Verbeelding'    Italiaanse passie in 'De Verbeelding'