socialbanner

Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten

dinsdag 11 september 2018

Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten

Het blijft een fijne ‘samenvatting’ die gewoon lekker in de mond ligt: de Cultuurmarkt. Maar officieel ging zaterdagochtend 8 september de Cultuur- en Sportmanifestatie ‘Vrienden van Zeewolde Life’ van start, en dat blijft, hoe we het wenden of keren, een hele mondvol. Hoe dan ook, de organiserende Stichting Welzijn Zeewolde had, zoals we dat van ze gewend zijn, flink ingezet op organisatiekracht en publiciteit, en zette een evenement neer dat er zijn mocht en op rolletjes liep. Zo ongeveer alles wat in Zeewolde te boek staat als aanbieder van Kunst, Cultuur of Sport deed van zich horen en zien, en had met zorg een kraam of stand ingericht. Van Muziekschool tot Watersportvereniging, van Korfbal tot Dameskoor, Rode Kruis, Kunstpaviljoen de Verbeelding, Dansschool, Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, de AMVZ en noem ze allemaal maar: heel cultureel en sportief Zeewolde was present in die bonte rij marktkramen. Vriendelijk weer en zelfs een aarzelend zonnetje gaven glans aan het plaatje, en dat bracht logischerwijs flink wat volk naar het Kerkplein.    

De torenklok sloeg elf toen Marion Braun van de Stichting Welzijn Zeewolde het woord nam om samen met de wethouders Ewout Suithoff (Sport) en Egge Jan de Jonge (Kunst en Cultuur) de happening officieel te openen. Voor het eerst in de Zeewolder geschiedenis waren die politieke takken gescheiden, en dat bracht de wethouders op de gedachte om van het startschot van de Cultuurmarkt dan maar een duobaan te maken. Ze klaarden dat klusje heel collegiaal, en vroegen aandacht voor een nieuwe uitgave van het boekje ‘Sport en Cultuur Introductieweken’, waarin de Sport- en Cultuurimpuls 2017 wordt gepromoot. Kort en goed: Zeewolder kinderen wordt aangeboden om kennis te maken met de sport of kunst van hun eigen keuze. Veelal gratis, soms tegen geringe materiaalkosten, of wat daarmee gemoeid kan zijn. “Doe mee en geef je op!”, zo lieten de wethouders de kinderen én papa’s en mama’s weten, “en dat kan vanaf vandaag, 8 september, via de website www.sportencultuurzeewolde.nl.”   

Tegelijkertijd vond in kerkcentrum Open Haven de ‘Kunst- en Creabeurs’ plaats, een initiatief van ‘Open Haven Open’ dat tot doel heeft middelen te genereren om Open Haven letterlijk open te houden als dé multifunctionele voorziening van Zeewolde. De beurs deed z’n naam alle eer aan: de creatieve kunst was breed vertegenwoordigd, van minutieuze quilt tot glas-in-lood en van herfststukjes tot kerststallen, portretschilderen, noem het maar; ook hier kende de variëteit bijna geen grenzen. ‘Kunst- en Crea’ had overigens ook ‘Kunst en Klim’ mogen heten, want wegens eerder succes ging de gelegenheid tot het beklimmen van de toren in de herhaling. Om het overzichtelijk te houden moest voor een half uur ‘hoge excursie’ onder leiding van een gids wel worden aangemeld, maar dan had je ook wat: zicht op heel Zeewolde, en een unieke blik vanuit de hoogte op een bedrijvig Kerkplein.

 

 

Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten    Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten    Cultuurmarkt 2018: Zeewolde in al z’n facetten