socialbanner

Erik van de Beld (ChristenUnie) wil zelf het duurzame voorbeeld geven

Tuesday 9 October 2018

Erik van de Beld (ChristenUnie) wil zelf het duurzame voorbeeld geven

Dit voorjaar trad er een nieuw college van B en W aan. Ook werd een deel van de gemeenteraad ‘ververst’. Een aantal raadsleden werd nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 3: Erik van de Beld (ChristenUnie).

Samen met zijn tweelingbroer werd Erik van de Beld in 1965 geboren in Naarden. Hij groeide op in ’t Gooi en was als jongere actief bij Scouting/Zeeverkenners. Na de militaire dienst(plicht) was hij werkzaam als kweker, waarna hij zich in de avonduren omschoolde tot bedrijfseconoom. Momenteel is Erik hoofd bedrijfsbureau Tomin Groenvoorziening en Stads Beheer Service BV in Hilversum, een specifiek bedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke plek hebben. Erik is getrouwd met Melissa en vader van Juliette en Daniel. Dertien jaar geleden verhuisde de familie Van de Beld van Huizen naar Zeewolde. Erik daarover: ,,Zeewolde sprak ons aan vanwege de ruimte en de natuur. En ik kon er mijn hobby, watersport, heel goed beoefenen. Het eerste jaar dat wij in Zeewolde woonden hebben we bijvoorbeeld bijna drie maanden vrij genomen om met onze zeilboot een zwerftochtvakantie in Denemarken te maken.”

Politiek is een dagelijks onderwerp van gesprek in huize Van de Beld. Erik: ,,Mijn kinderen zijn ook echt geïnteresseerd. Daniel en ik volgden de Amerikaanse verkiezingen op de voet. We bleven zelfs ’s nachts op om de uitslag te volgen. We bakten daarbij om 5 uur in de ochtend pancakes!” Tijdens een van de Gemeentecupwedstrijden op het Wolderwijd had Erik vorig jaar een gesprek met VVD-wethouder Wim van der Es. ,,Hij vertelde toen hoe leuk de lokale politiek was. Mijn voorkeur ging altijd al uit naar de ChristenUnie. Al sinds we in Zeewolde wonen, zijn we bevriend met Ernst Bron en Peter Horsman. Ernst (fractievoorzitter van de ChristenUnie, red.) nodigde me een jaar geleden uit eens aan te schuiven bij een fractievergadering. Een paar weken later volgde ik al een cursus over de uitgangspunten van de ChristenUnie, waarna ik me aanmeldde bij de selectiecommissie. Ik heb vervolgens met veel plezier het verkiezingsprogramma helpen schrijven, hetgeen mijn blik op Zeewolde flink heeft verbreed.”

De ChristenUnie is geen toeval voor Erik. ,,Ik ben christen. Daardoor lijkt de richting van een partij voor de hand. Uiteindelijk past het basisprogramma van de ChristenUnie mij als gegoten, zeker op de punten duurzaamheid, bestrijden van eenzaamheid en visie op de maatschappij.” Erik vindt het prettig dat er achter de lokale ChristenUnie een landelijke partij staat. ,,Daardoor komt er veel informatie binnen en krijg je achtergronden aangereikt. Zo had ik in februari de mogelijkheid in Den Haag een lunch te hebben met onze landelijke topman Gert Jan Segers over Lelystad Airport. De ChristenUnie staat voor een samenleving waar we in vrijheid geloven en zelf verantwoordelijkheid nemen. Daarbij hoort een bescheiden overheid die ruimte biedt aan inwoners die maatschappelijk initiatief tonen. Wij willen een wereld waarin we omzien naar elkaar. Een wereld die leefbaar blijft, ook voor onze kinderen. Daarom geloof ik in een dorp waar het niet gaat om ‘ik’, maar steeds meer om ‘wij’, iedereen telt mee.”

Erik is vast van plan het goede ‘duurzame’ voorbeeld te geven: thuis afval scheiden, elektrisch autorijden en van het gas af... ,,Ik hoop dat we in Zeewolde een duurzaam zwembad kunnen realiseren en dat we erin slagen de eerste bestaande woningen, scholen en bedrijfspanden van fossiele brandstof af te krijgen, zodat we de klimaatdoelen kunnen behalen. Wie de toekomstige ontwikkelingen als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.”

 

 

Erik van de Beld (ChristenUnie) wil zelf het duurzame voorbeeld geven    Erik van de Beld (ChristenUnie) wil zelf het duurzame voorbeeld geven    Erik van de Beld (ChristenUnie) wil zelf het duurzame voorbeeld geven