socialbanner

Ouderen genieten van de voorleeslunch bij FlevoMeer Bibliotheek

Tuesday 9 October 2018

Ouderen genieten van de voorleeslunch bij FlevoMeer Bibliotheek

Voorgelezen worden. Dan denk je automatisch aan kleine kinderen. Dat ook ouderen kunnen genieten van een verhaal dat verteld wordt, bleek wel tijdens de Nationale Voorleeslunch die vrijdag 5 oktober jl. op de Nationale Ouderendag, in FlevoMeer Bibliotheek plaatsvond. Maar liefst 40 ouderen hadden zich voor deze activiteit aangemeld. Daarmee zat de sfeervol aangeklede activiteitenruimte van de bibliotheek helemaal vol! Het geeft aan dat er onder de ouderen in Zeewolde behoefte bestaat aan zo’n gezellig contactmoment.  

Ruim voor de start van de Voorleeslunch stonden er al mensen te wachten. Stan Stokvis, Beleidsmedewerker Sociaal Domein Gemeente Zeewolde, was bereid gevonden om het verhaal, speciaal voor de landelijke voorleeslunch 2018 door Yvonne Keuls geschreven, voor te lezen. Dat deed hij met veel plezier. De tekst, met het thema ‘Mijn straat’, verhaalde over wat er vroeger zoal in de straat gebeurde. Over de voddenboer en de schillenboer die langs kwam, over spelen op straat, maar ook over feesten als Koninginnedag. De ouderen genoten zichtbaar van het voorlezen. Het thema, dat bij veel mensen herinneringen opriep, zorgde tegelijkertijd voor de nodige gesprekstof tijdens de gezamenlijke lunch, waarmee de ochtend aan lange tafels werd afgesloten. De ouderen reageerden zeer positief en lieten weten dat de Voorleeslunch zeker voor herhaling vatbaar is. Als het aan FlevoMeer Bibliotheek ligt is deze eerste Voorleeslunch de aanzet tot meer.

De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht zorgt voor ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Het voorlezen is ook heel fijn voor mensen die door een visuele beperking zelf niet (makkelijk) meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden kunnen ze toch genieten van verhalen.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie en is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Samen met de Leescoalitie wil FlevoMeer Bibliotheek laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met de deelname aan de Nationale Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein. De ochtend werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank, FlevoCafé, Coop, Bakker Bart, De Koopman, Vitamientje, AH Zeewolde en Bloomfiels & Desjardins.

 

 

Ouderen genieten van de voorleeslunch bij FlevoMeer Bibliotheek    Ouderen genieten van de voorleeslunch bij FlevoMeer Bibliotheek    Ouderen genieten van de voorleeslunch bij FlevoMeer Bibliotheek