socialbanner

Culinair journaliste Laura de Grave brengt Flevoland op het bord

Tuesday 6 November 2018

Culinair journaliste Laura de Grave brengt Flevoland op het bord

Wat voor streekproducten biedt Nederland en welke smakelijke gerechten kun je daar zoal mee maken? Om dat uit te zoeken toert culinair journaliste en schrijfster Laura de Grave door alle twaalf Nederlandse provincies, waar zij uiteenlopende boerenbedrijven en restaurants bezoekt. Haar bezoeken dienen ter inspiratie voor haar nieuwe Nederlandse kookboek. Vorige week was Laura te gast in Flevoland. Zij bezocht onder meer Fruithals Smits, Wijngoed Wilgenhorst, Polderknoflook, Polderkip en Biobrass. Dat deed ze in een elektrische auto, belangeloos ter beschikking gesteld door gemeente Zeewolde, waar wethouder Ewout Suithoff haar woensdag de sleutels van overhandigde. Enthousiast en nieuwsgierig ging Laura op pad. “Van Flevoland weet ik alleen dat het de groentetuin is van Nederland. Ik ben heel benieuwd wat hier gebeurt.” 

 

Het gaat de culinair journaliste niet alleen om lekkere producten. Ze heeft een duidelijke, duurzame, missie. “Een gemiddeld bordje avondeten reist zo’n 33.000 km! Ik wil dat wij als consument dichterbij ons eten komen te staan en dat we er meer verbintenis mee hebben. Bijvoorbeeld door met de seizoenen mee te eten. Nu is het zo dat veel producten het hele jaar door te verkrijgen zijn omdat ze vanuit andere landen ingevlogen worden”, licht ze toe. “Maar in Nederland zijn zoveel mooie producten te vinden en liggen er zoveel bijzondere en passievolle verhalen. Ik ben dankbaar dat ik dit op mag schrijven. Daarmee hoop ik mensen handvatten te geven over hoe en wat ze daar mee kunnen doen.” 

Haar missie, dat je voedsel helemaal niet van ver hoeft te halen en dat je weet bij welke boer je eten vandaan komt, sluit helemaal aan bij het nieuwe concept dat de gemeente sinds september 2017 bezig is uit te rollen in Flevoland om lokale producten op het bord van de burger te krijgen.

Auke Hempenius, eigenaar van een adviesbureau in food, is hierin de aanjager. Hij werkt samen met John de Vries van gemeente Zeewolde. Het idee is om lokale boeren samen te brengen in een boerencoöperatie, als leverancier van ambachtelijke streekproducten. “Dit concept is geschaald op de Coöperatie Boerenhart uit Scherpenzeel, waar zo’n 20 boeren bij aangesloten zijn”, vertelt Auke. “Boerenhart heeft een presentatie verzorgd tijdens een van de drie meetings met lokale boeren. Dat heeft al een mooie selectie opgeleverd van zo’n 7 à 8 boeren die mee willen doen.”   Toen Auke de oproep voor tips van streekproducten op Laura’s Facebook zag staan, zag hij daarin een kans om de lokale producten te promoten en nodigde hij haar uit om naar Zeewolde te komen.

Voordat ze op pad ging deed wethouder Suithoff Laura de Grave een verzoek om een menu voor een Flevolands bord samen te stellen. “Aan jouw wat daar dan op komt te liggen”, gaf de wethouder aan, die vindt dat wat je lokaal kunt halen, ook zou moeten willen halen. “Wat zou een mooiere promotie zijn voor lokale producten dan een Flevolands menu via de lokale restaurants aan de inwoners voor te kunnen houden?”             

 

 

Culinair journaliste Laura de Grave brengt Flevoland op het bord    Culinair journaliste Laura de Grave brengt Flevoland op het bord    Culinair journaliste Laura de Grave brengt Flevoland op het bord