socialbanner

Tot jezelf komen op de Thuishaven

Tuesday 6 November 2018

Tot jezelf komen op de Thuishaven

De ruimtelijkheid van de uitgestrekte landerijen, waar een windmolen als een baken boven uitsteekt. Een stukje fruitboomgaard waar pruimen, appels en peren hangen te rijpen. Daarnaast een ontluikend openbaar voedselbos, waar de jonge bomen met hun wortels in een veld vol uitbundig bloeiende paarse klaver en luzerne staan, daarmee voedsel biedend aan zoemende bijenvolken en fladderende vlinders. De grote vijver waar kleurrijke libellen ogenschijnlijk kriskras overheen scheren. Het geluid van gelukkig knorrende krulvarkens en tokkelende kippetjes die gezellig over het erf scharrelen. De idyllische omgeving van de Thuishaven aan de Sterappellaan straalt een serene rust uit en geeft een gevoel van vrijheid. En dat is precies wat eigenaar Jeroen van Steen wil bereiken. “Dat gevoel van vrij zijn wil ik graag overbrengen. Mijn streven is in vrijheid te kunnen leven en wat ik heb te kunnen delen met anderen.”

De Thuishaven is anderhalf jaar geleden ontstaan uit het idee dat eigendom steeds meer vervaagt en er meer gezamenlijkheid ontstaat. Ontwikkeling, persoonlijke groei, biologische landbouw en groene energie productie vormen de kernwoorden. Op de Thuishaven gebeuren dingen door het te laten ontstaan. Jeroen: “Zoals bijvoorbeeld een voedselbos, een plaats waar mensen even kunnen bijkomen door hier te zijn, een coaching, vergader- en logeerruimte en educatie door het voedselbos in combinatie met biologische landbouw. Een circulaire economie staat hoog in het vaandel van de Thuishaven.”

Iedereen die wil genieten van rust en ruimte is vrij om bij de Thuishaven ‘aan te meren’! Een ideale plek voor mensen die er even helemaal klaar mee zijn. “Iedereen heeft dat gevoel wel eens. De reden is voor mij niet van belang. Je hoeft hier niks, alleen maar te zijn!”, licht Jeroen toe. Het verblijf kan een uurtje, middag of dag duren. Sommige mensen blijven zelfs nog wat langer. Overnachten kan in de caravan in de tuin. Jeroens wens is om in de toekomst Tiny Houses te plaatsen. “Voor mensen die tijdelijk ergens willen verblijven.” Het eerste exemplaar staat in de schuur in aanbouw. “Tiny Houses passen bij mijn levensstijl om een kleinere economische en ecologische voetprint na te laten.” De wens om te minimaliseren en duurzamer te willen leven wordt door steeds meer mensen gedeeld. Dat kan volgens Jeroen door bewust keuzes maken. Om die bewustwording te stimuleren ontwikkelde hij de Flip Flop pas van Care First; een beweging die staat voor keuzes maken die dienstbaar zijn aan medemens en aarde. “Het pasje helpt je bewust te kiezen waar je je geld aan uitgeeft. Ga je voor duurzaamheid vanuit zorg en liefde (care first) of ben je geld gedreven en ga je voor de euroknaller (money first)? Kies je voor het laatste dan weet je dat een ander (mens dier of aarde) de rekening betaalt. Een foute aankoop bestaat niet. Iedereen maakt de keuze vanuit z’n eigen perspectief. Het gaat om het bewust zijn van die keuze en je eigen verantwoording nemen.” 

Met zijn levenswijze wil de Zeewoldenaar op zijn manier zorgdragen voor de aarde en de mensen om hem heen. “Als we dat samen doen, maken we met z’n allen een betere wereld!” Meer info: www.thuishaven.org

Tot jezelf komen op de Thuishaven    Tot jezelf komen op de Thuishaven    Tot jezelf komen op de Thuishaven