socialbanner

Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde

Tuesday 14 November 2017

Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde

Van alle kunstvormen is musiceren de enige die zich in de tijd afspeelt. De rest heeft geen tijd, zogezegd. Een boek schrijven, schilderen, beeldhouwen, het zijn allemaal tijdrovende bezigheden, maar als het af is, dan is het af. Daar ligt het, daar staat het, daar hangt het. Maar wat nu als je die factor tijd in beperkende zin verbindt aan zo’n kunstvorm die normaal gesproken alle tijd van de wereld heeft? Is dat leuk? Kan ‘gewoon’ publiek daar iets mee? Krijgen we voor zoiets de handen op elkaar? De mensen achter de schermen van ‘Open Haven Open’ gingen dat waagstuk aan, en zo had Zeewolde er een evenement bij dat het in zich heeft een traditie te worden: vrijdagavond 10 november was de ontvangsthal van Open Haven het toneel van de eerste Kunst Battle Zeewolde. Hoewel die betiteling een heuse veldslag suggereert kwam er gelukkig geen druppel bloed aan te pas, maar een strijd was het wel, en spectaculair ook! De formule was simpel: maak in 25 minuten een schilderij. Geen speciale opdracht, geen thema, niks; zie maar. “We laten 12 artiesten dat kunstje doen, en het publiek mag bepalen wie zich de winnaar van de avond mag noemen”, aldus een van de organiserende werkgroep-leden. Om dat overzichtelijk te houden werd het organisatorisch een beetje gestroomlijnd: twee gelijkwaardige voorronden moesten 2 maal 2 finalisten opleveren, die het in de eindstrijd tegen elkaar moesten gaan opnemen.

Die formule sloeg aan, zo bleek. Ruim 100 belangstellenden hadden zich rond 20.00 uur verzameld rond de betonnen draagconstructie van de toren die kleurig was verlicht, en in die denkbeeldige zeshoek was een podium ingericht. Een bonte verzameling attributen en zes maagdelijk witte doeken stonden op schildersezels fel in de schijnwerpers. Het viel niet te missen: dit was het strijdperk. Spreekstalmeesteres Titia Bron stelde de kunstenaars voor aan het publiek, hanteerde de stopwatch met pijnlijke precisie, en toen klonk het: ga je gang! Al snel werd duidelijk dat pietepeuteren geen optie was; een klein half uur is daarvoor veel te kort. De grove technieken moesten het doen: breed kwasten, spatelen, sponzen, tamponneren, dat werk. Snel een achtergrond realiseren en daarop je ‘onderwerp’ loslaten. Of nóg sneller: het doek zélf als achtergrond nemen, zodat je meteen kunt starten met dat onderwerp. Zo’n beetje alle varianten kwamen voorbij, en het was verrassend om te zien hoe inventief de kunstenaars wisten om te springen met het gegeven van beperkte tijd. Haastige spoed doet soms wel goed.

Het gemiddeld publiek kiest doorgaans behoudend, dat is bekend. Realistische kunst, waarbij vooral de levensechtheid van het tafereel bewondering wekt, doet het goed. Dat bleek al tussentijds. Nog voor de namen van de vier finalisten bekend gemaakt werden kon worden geboden op de resultaten van de beide voorronden, en in die fase ging de natuur op kop: een voorstelling van een hertenkop en een bosje tulpen in felle kleuren. Of die koppositie kon worden behouden moest worden uitgemaakt door de vier finalisten: Yvonne Casander, Jan Coenen, Virginie van Kempen en Ineke van der Zwaag. Het tekende zich al af: opnieuw ging het publiek voor puur natuur en realisme. De eindzege was voor Ineke van der Zwaag, die in die korte tijd een fraaie impressie van een koeienkop op het doek wist te krijgen. Open Haven Open slaagde in haar opzet: kunst bij de mensen, én geld in het laadje. Voor herhaling vatbaar!

 

 

Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde    Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde    Ineke van der Zwaag wint eerste Kunst Battle Zeewolde