socialbanner

Weggeefkastje; kleine voorraadkast voor iedereen

Tuesday 14 November 2017

Weggeefkastje; kleine voorraadkast voor iedereen

Niets weggooien dat je met een ander kunt delen. Dat is de insteek achter het weggeefkastje dat Caroline Visser uit Zeewolde sinds een paar weken naast haar voordeur aan de Vossendal 30 heeft hangen. In het kastje staan uiteenlopende producten, van blikjes (baby)voedsel, pakje zuurkool, zakjes kruiden tot verzorgingsproducten. Maar ook een paar potjes zelfgemaakte pruimenjam en gelei. “Oh, die zijn er dan net ingezet, want die stonden er vanmorgen nog niet in”, lacht Caroline.

In eerste instantie had ze het kastje met de drie plankjes zelf gevuld met producten uit haar eigen voorraadkast. “Je hebt altijd wel een paar producten staan die je niet gebruikt. Bijvoorbeeld in een opwelling gekocht of gekregen. Zonde om weg te gooien. Er is niks mis mee en je kunt er een ander wellicht blij mee maken. Ik deel liever dan dat er iets verspilt wordt.”

De producten in het weggeefkastje zijn gratis mee te nemen. “Iedereen is welkom om het kastje te gebruiken. Dat hoeven niet alleen mensen te zijn met een kleine beurs. Het kan ook zijn dat er iets bijstaat dat je niet kent en een keer wilt uit proberen.”   

Mensen moet wel wennen aan het feit dat ze zomaar gratis iets mee kunnen nemen, ervaart Caroline. “Er was in het begin best wel een drempel. De producten werden dan ook vooral in het donker weggehaald.” Langzaam maar zeker verdwijnt die drempel. Via de  eigen Facebookpagine van het weggeefkastje (littele free pantry Zeewolde) houdt Caroline mensen op de hoogte van de inhoud van het kastje. “Ik merk dat mensen graag willen delen. In de eerste week kreeg ik tassen vol producten. Het is maar een klein kastje, dus zodra er ruimte was vulde ik het aan. De producten waar ik mee begonnen ben zijn allemaal weg. Dat is super. Daar doe je het voor.” Caroline is wel een klein beetje beduusd van wat ze met haar initiatief teweeg heeft gebracht. “Dat had ik niet verwacht, maar wel gehoopt,  Het liefst zou ik in iedere wijk een weggeefkastje zien.” Misschien gaat haar wens nog wel in vervulling, want inmiddels hangt er een tweede weggeefkastje in Zeewolde, aan de Hoornseweg 28. “En binnenkort volgt een derde.” Bang dat mensen misbruik maken van haar vrijgevigheid is Caroline niet. “Dat is ieders eigen verantwoording. Ik ga nog steeds uit van het goede van de mens”, zegt ze. “Tot nu toe stellen ze me niet teleur.”

 

 

Weggeefkastje; kleine voorraadkast voor iedereen    Weggeefkastje; kleine voorraadkast voor iedereen    Weggeefkastje; kleine voorraadkast voor iedereen