socialbanner

Plusleerlingen van obs De Wetering zetten zich in tegen armoede

Tuesday 4 December 2018

Plusleerlingen van obs De Wetering zetten zich in tegen armoede

Eline van Damme, Huub van der Velde en Thom Lahuis uit groep 7 van basisschool De Wetering hebben zich als plusleerlingen (leerlingen die iets meer aankunnen naast het gewone lesprogramma) ingezet in de strijd tegen armoede. Dat deden ze met hun project ‘Armoede in Nederland? Dat kan toch niet!’ die zij uitwerkten in de plusklas, onder begeleiding van Gryteke Bakker. De leerlingen waren geschokt toen zij via een item op de site van het Jeugdjournaal vernamen dat Nederland in 2016 van de 2e naar de 15e plaats op de wereldranglijst was gezakt als het gaat om het naleven van de kinderrechten. “We kwamen erachter dat er ook in Nederland heel veel kinderen in armoede leven”, vertelt Eline. “En zelfs in Zeewolde!” In Zeewolde zijn er zeker wel 30 kinderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Dat betekent geen geld voor iets extra’s, zoals een cadeautje met Sinterklaas. “Dat er zoveel kinderen in armoede leven hadden we niet gedacht”, vullen Huub en Tom aan. En dus kwamen ze in actie. Het idee was om een oproep te doen op school om speelgoed in te zamelen om daarmee arme kinderen in Zeewolde te verrassen tijdens Sinterklaas. Om te weten om wie en hoeveel kinderen het gaat, belden de leerlingen naar Voedselbank ‘De Kostmand’. Daar werd positief op het initiatief van de leerlingen gereageerd. “Dit is heel lief wat ze doen”, laat vrijwilligster Tiny weten.   

Om het onderwerp onder de aandacht te brengen en zoveel mogelijk speelgoed in te zamelen maakten de leerlingen posters en gingen ze de klassen rond. Met een enorme berg speelgoed als resultaat. “Skeelers, knuffels, auto’s, transformers, spellen; er zitten echt hele mooie spullen bij”, laat begeleider Gryteke trots weten.

Inmiddels is het speelgoed opgehaald door vrijwilligers van de Voedselbank, die het tijdens de uitgifte hebben verdeeld. Het speelgoed was bewust niet ingepakt, zodat ouders / verzorgers zelf iets passends uit konden kiezen voor hun kinderen. Voor de plusleerlingen was het een geslaagd project. “We hopen dat we hiermee de kinderen die het echt heel erg nodig hebben heel erg blij zullen maken met Sinterklaas!

 

 

Plusleerlingen van obs De Wetering zetten zich in tegen armoede    Plusleerlingen van obs De Wetering zetten zich in tegen armoede    Plusleerlingen van obs De Wetering zetten zich in tegen armoede