Afbeelding

Winterdipje en seizoensklachten? Hier tips om het te verhelpen!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De dagen zijn kort en het zonnetje schijnt een stuk minder. Veel Nederlanders krijgen in dit jaargetijde last van de zogenaamde winterblues. Maar wat is dat nou precies en kun je een dip voorkomen?

Wanneer de zon minder schijnt heeft dat effect op je humeur. Wie humeurig is functioneert een stuk slechter. Sommige mensen vinden dips zoals een herfst of winterdip onzin, maar het is wetenschappelijk bewezen dat mensen hier echt hinder van kunnen ondervinden. De Rijksuniversiteit Groningen heeft hier onder andere onderzoek naar gedaan. Zo is er bijvoorbeeld verschil tussen een herfstdip en een winterdip. Een herfstdip is minder ernstiger en komt vaker voor bij vrouwen. Met name in de leeftijd van twintig tot dertig jaar ervaren vrouwen de eerste klachten.

Seizoensklachten in de winter

Het is natuurlijk wel zo dat iedereen een bepaalde somberheid ervaart wanneer de dagen korter worden. Ben je echter een type die hier elk jaar last van heeft en klachten krijgt dan heb je toch echt wel te maken met een dip die gekoppeld is aan het seizoen. Wat zijn die klachten dan? Hierbij een voorbeeld. Je energieniveau is belabberd, maar je bent nog wel in staat om te werken. In de zomer had je hier geen last van. Er is een duidelijk verschil. Zodra de dagen lengen verdwijnen je klachten.

Of je hebt veel meer behoefte aan slaap, last van concentratieproblemen, je hebt niet veel zin in mensen om je heen, maar wel veel trek in eten. Dat zijn allemaal kenmerken van een herfst of winterdip. Kan je hier iets aan doen? Ben je gevoelig voor een seizoensdip dan is het niet zo gemakkelijk om deze te voorkomen. Heb je lichte klachten dan kan je bijvoorbeeld elke dag een stukje gaan wandelen. Door de buitenlucht pak je natuurlicht en beweging is altijd fijn.

Daarnaast is het goed om voor het slapen te gaan niet meer op je mobiel te kijken. Hou ook je laptop in de 17 inch laptoptas, want blauw licht is absoluut niet goed. Het verstoort je bioritme. Iets heel anders wat je kun doen is foliumzuur of vitamine B12 innemen. Verder zou je nog aan lichttherapie kunnen denken. Maar dat iets wat op den duur niet meer helpt, omdat je het te vaak hebt toegepast.

Vakantie naar de zon boeken!

Nee, helemaal het probleem bestrijden gaat helaas niet. Of je moet over veel geld en tijd beschikken en ieder jaar vakantiehuizen Zuid Spanje bezoeken. Geniet je daar enorm van wijn, neem dan een aantal wijnen mee terug en zet ze in je wijnkoelkast, zodat je thuis nog kunt nagenieten van je vakantie. Helaas is in een zonnig oord verblijven niet voor iedereen weggelegd dus moet je het waarschijnlijk doen met een bezoekje in de winter aan de zonnebank.