Afbeelding

Woning verduurzamen in Zeewolde: wat zijn de mogelijkheden?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Alle woningen in Nederland moeten in 2050 energieneutraal zijn. Deze doelstelling zorgt ervoor dat woningeigenaren in Zeewolde voor lastige keuzes komen te staan. Want op welke manier kunnen zij hun woning verduurzamen? En zijn er subsidies beschikbaar om energiebesparende maatregelen te financieren?

Isoleren van de woning

Isoleren is de basis van duurzaam wonen. Als de woning nog niet goed geïsoleerd is, dan is dat het beste startpunt. In een goed geïsoleerde woning wordt veel minder energie gebruikt om comfortabel te wonen. Hierdoor wordt de energierekening lager en vermindert ook de CO2-uitstoot. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te isoleren, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Woningbezitters kunnen een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Als mensen kiezen voor spouwmuurisolatie, dan levert dit jaarlijks een besparing op van € 200 tot € 500.

Woning duurzaam verwarmen

Is de isolatie van het huis op orde? Dan kan er gekeken worden naar een duurzame verwarmingsinstallatie. Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Er moet dus een alternatief gezocht worden voor aardgas. Voor koken is er al een aantal jaar een aantrekkelijke optie: elektrisch koken. Om woningeigenaren een steuntje in de rug te geven, kunnen woningeigenaren die overstappen op duurzaam verwarmen subsidie krijgen. Deze Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan worden aangevraagd als de bewoner investeert in een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketels en pelletkachel. Woningeigenaren uit Zeewolde kiezen bij voorkeur niet voor een bodemwarmtepomp. Dat komt omdat Zeewolde onder de beschermingsregels voor grondwaterwinning valt.

Kies voor groene energie

Woningeigenaren zijn pas echt duurzaam bezig als zij kiezen voor zonnepanelen. Hiermee produceren zij hun eigen duurzame energie. De gemiddelde terugverdientijd ligt tegenwoordig op ongeveer zeven jaar. Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaartjes genieten van gratis stroom. Particulieren kunnen de btw die zij betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Is het dak van de woning niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kunnen de bewoners eventueel aansluiten bij een collectief voor duurzame energie. Denk hierbij aan Windpark Zeewolde. Dit project levert vanaf 2020 groene stroom voor ongeveer een kwart miljoen huishoudens. Ook is het mogelijk om via een energievergelijking te kiezen voor een groene energieleverancier. Woningeigenaren kunnen energieleveranciers vergelijken om te kijken welke energieleverancier het goedkoopste is.

Tips om energie te besparen

Ook zonder financiële investeringen kunnen bewoners energie besparen. Bijvoorbeeld door korter te douchen en de verwarming 's nachts op 15 graden te zetten of helemaal uit. Vergeet daarnaast niet om altijd de verlichting uit te doen in ruimtes waar niemand aanwezig is. Tot slot kan men honderden euro's per jaar besparen door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. En wie advies wil over energiezuinig wonen, kan naar een energieloket om advies te winnen.