Afbeelding

In Flevoland kleinste risico op autovandalisme

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Flevoland de veiligste provincie voor autobezitters als het gaat om autovandalisme. Afgelopen jaar werden er 760 auto's gemolesteerd door vandalen, dat zijn er ongeveer twee per dag. In Lelystad en op Urk loopt de autobezitter de meeste kans dat zijn auto beschadigd raakt door vandalen. Met name de donkere avonden zijn voor vandalen aantrekkelijk om auto's te vernielen. Dan is de kans om gesnapt te worden natuurlijk veel kleiner.

Autovandalisme in de rest van Nederland

In het afgelopen jaar waren er in heel Nederland 32.795 auto's die vernield werden. Flevoland is de veiligste provincie voor autobezitters met 2,1 incidenten per 1000 auto's. Buurprovincie Noord-Holland is het minst veilig, met ongeveer 4,9 incidenten per 1.000 auto's. Als autobezitter loopt men daar dus ruim twee keer zoveel risico op een beschadigde auto door vandalen.

Flevoland in cijfers

De meeste incidenten vonden plaats in Almere, met 380 meldingen. Lelystad komt op de tweede plek met 170 incidenten en Dronten volgt met 75 incidenten. Echter is Almere, ondanks de hoge notering, wel relatief veilig voor de autobezitter. Almere is namelijk met één incident per 1.000 auto's erg veilig te noemen. In Lelystad en op Urk ligt het risico op autovandalisme hoger, met vijf per 1.000 auto's.

Hoog oplossingspercentage in de provincie

Dat een auto beschadigd wordt door een vandaal is natuurlijk al vervelend genoeg en het enige waar een autobezitter dan nog op kan hopen is dat de dader wordt opgepakt. Helaas liggen de oplossingspercentages in Nederland erg laag. Acht procent van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden slechts opgelost. In Flevoland ligt het percentage dat opgelost wordt hoger, op 11,2 procent. Daarmee komt de provincie op de derde plek. Alleen Zeeland en Friesland hebben een hoger oplossingspercentage, beide 12,9 procent. In Lelystad zijn de meeste zaken opgelost van Flevoland, met een percentage van 17,6 procent. In Groningen worden de minste zaken opgelost, slechts 6,5 procent.

Wat dekt de autoverzekering?

Ook al is Flevoland relatief veilig voor autobezitters met betrekking tot autovandalisme, het blijft verstandig om na te gaan of de autoverzekering eventuele schade door vandalisme dekt. Wanneer een auto alleen WA verzekerd is, wordt schade door vandalisme niet gedekt. Een WA-verzekering is de meest goedkope autoverzekering. Bij een beperkt-casco-autoverzekering wordt schade door vandalisme meestal alleen vergoed als er sprake is van ruit- of brandschade. Met een allriskverzekering, de meest uitgebreide verzekering, wordt alle schade door vandalisme gedekt. Dus ook als er sprake is van krassen in de lak of een kapotte spiegel. De autoverzekering waarmee je het meest voordelig uit bent, is dus niet altijd de meest goedkope.

Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport gisteren