Afbeelding

Het gevoel van vrijheid weergegeven op het witte doek

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – Dinsdag 10 maart. Tijd voor de tweede sessie van de workshop ‘Oud en jong schilderen tulpen voor vrijheid’. Paviljoen De Verbeelding dient als tijdelijk atelier. Klassieke muziek zweeft aangenaam door de lichte ruimte. Verder is het nagenoeg stil. Geconcentreerd zijn de deelnemers bezig met verf en kwast. Ze werken twee aan twee aan een tafel; een jong talent van de Kunstbreedklas van RSG Levant samen met een Zeewoldense 75-plusser. Als inspirerend voorbeeld staat op elke tafel een vaas frivole tulpen. Opgaand in het thema vrijheid ontstaan er stuk voor stuk schilderijen die ieder een eigen verhaal vertellen.

Zo ook de schilderijen van Emmy, die dit jaar 90 jaar wordt en de 12-jarige Tirza. Voor Emmy is het de eerste keer dat ze schildert. En ze geniet ervan. “Het was best een beetje eng in het begin, maar eenmaal bezig laat je gewoon je fantasie gaan.” Op haar doek verschijnen tulpen die elk een andere kleur hebben. “De verschillende bloemen geven verschillende mensen weer en daarmee de verschillende gevoelens van vrijheid”, licht ze toe. De nu nog 89-jarige Emmy heeft de oorlogsjaren heel bewust meegemaakt. Zij ervaart vrijheid dan ook anders dan de 12-jarige Tirza, die naast haar aandachtig werkt aan een landschap. “Een stukje gras met tulpen dat uitkijkt over het strand bij zonsondergang”, legt ze haar ontwerp uit. “Strand vind ik altijd zo mooi. Vooral de zee. Dat is voor mij het gevoel van vrijheid.” Vrede, vreugde en vrijheid is een belangrijk goed voor Emmy. “Dat kan iedereen waarmaken voor zichzelf en zijn/haar omgeving. Als iedereen dat doet wordt Zeewolde een grote vredes-tulp.”

De sfeer is fijn. Tussen het schilderen door worden verhalen uitgewisseld. Over tulpen, vrijheid en alles wat er bij te pas komt. “Dit is zo leuk om te doen”, vinden cultuurmakelaar en mede-initiator Marina van Arendonk, en kunstenaar Ella Steenmeijer, die de schilders begeleidt. “Maar ook zo waardevol. Een prachtige kruisbestuiving tussen jongeren en ouderen. Dit zouden we veel vaker moeten doen.”

Naast acht leerlingen hadden zich tien ouderen, waaronder twee heren, aangemeld voor de workshop. Met een aantal ‘dikke tachtigers’ is de gemiddelde leeftijd hoog. De energie is er echter niet minder om. “Ze zijn allemaal reuze enthousiast. De inloop is om 14.45 uur, maar ze staan allemaal al ruim voor tijd voor de deur!”, vertelt Marina. Ook de jongeren kozen bewust om zich op te geven voor dit project. “We vinden schilderen leuk, en ook om dat samen met ouderen te doen.”

Bijzonder is dat de schilderijen rond 5 mei op meerdere manieren worden ingezet. Naast dat ze straks te bewonderen zijn in het centrum, zullen delen uit de schilderijen gebruikt worden in de omlijsting van de zes mooiste vrijheids-gedichten. Dit kunstwerk zal zowel in De Verbeelding als in het tijdelijke paviljoen op het Tulp-eiland geëxposeerd worden.