Afbeelding

#Watdoetdathier? nummer 3: ‘De Potloden’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Het derde kunstwerk in de reeks heeft evenals het vorige geen officiële naam, en is daarom is de lijst van Flevolanderfgoed.nl terug te vinden als ‘zonder titel’. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vrijwel elke Zeewoldenaar er een eigen aanduiding voor hanteert, waarbij ‘De Potloden’ hoog scoort.

“Sinds 1984 organiseert de stichting KunstFort Asperen jaarlijks een cultuurmanifestatie op Fort Asperen aan de oever van de rivier de Linge. Van 4 juni tot 11 september 1989 werd de buitenexpositie 'Architectuur en Verbeelding' gehouden waar 20 kunstenaars hun speciaal voor Fort-Asperen ontworpen werk toonden op een plek die zij zelf hadden uitgekozen. De kunstenaar Han Janselijn wilde het loodzware fort wat opvrolijken door een kampement, dat als een vrolijke belegering vóór het fort niet ver van de rivier stond. De negen meter hoge torens verwezen naar de drie kerktorens van de Utrechts en Gelderse dorpen Leerdam, Asperen en Acquoy, die vanaf de locatie zichtbaar waren. De gemeente Zeewolde besloot het titelloze kunstwerk nog datzelfde jaar met steun van de provincie Flevoland aan te kopen. Het object van Janselijn is een schepping op het grensgebied van architectuur en beeldende kunst. Het kunstwerk levert door de vorm, materiaalgebruik en kleur een fors contrast op met zijn omgeving. Het geel metalen gebouwtje, met drie minaret-achtige torentjes die elk een rood puntdak hebben waarop een gouden vlag wappert, is op de dijk aan de noordrand van het dorp geplaatst. Vanaf het water, de dijk en het land is het felgekeurde bouwsel goed zichtbaar.”

Helder omschreven, maar klopt het? Is het ‘architectuur’ of toch beeldende kunst? Schokt de kleur? Voor veel Zeewoldenaren die gewend zijn het dorp vanuit het noorden binnen te rijden betekent het ding vooral ‘we zijn weer thuis’. Verder niets? Of iets heel anders..? Vertel het ons, via redactie@zeewolde-actueel.nl. of de website www.zeewolde-actueel.nl. Wie weet staat jouw verhaal in de volgende Zeewolde Actueel op deze plek…

[ Bron: Flevoland Erfgoed ]