Afbeelding

#Watdoetdathier, die ‘Geurpotloden’?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Hoewel zonder officiële titel doet dat ietwat merkwaardige felgele huisje-met-de-drie-torentjes het in de volksmond heel aardig als ‘De Potloden’. Al eerder werd in dit kader opgemerkt dat vrijwel elke Zeewoldenaar er voor dit kunstwerk – het is nummer drie in onze serie #watdoetdathier – een eigen aanduiding op na houdt, en dat bleek aardig te kloppen.

Kunst kan ook ‘speelgoed’ zijn, of althans daarvoor dienen. Menig fietstochtje met de kids wordt daar boven aan de dijk kort onderbroken, de fietsen geparkeerd, de vermoeide zitvlakken op het bankje gezet, om te genieten van het uitzicht over het Wolderwijd. Schitterend plaatje! En wat doen de kids? Juist, die vereren het huisje-met-de-drie-torentjes met een enthousiast bezoek. Om vervolgens pijlsnel weer terug te zijn met de mededeling dat het stinkt naar… juist. Chantal van Kleunen schrijft: “Wij noemen dat gele ding ‘het pishuisje’, omdat…” Nou ja, u begrijpt het wel. Meer flatteuze impressies zijn er ook. Ronald Guliker laat weten: “Het ‘Gele Kasteeltje’, noemen wij dit. Overduidelijk torentjes met vaantjes, en een paar poorten aan de onderkant.” Erik van der Schaaff heeft een heel andere associatie bij de aanblik van de torentjes: “Bij ons heet dat gebouwtje ‘De Kruisraketten’. In mijn ogen een landmark dat door velen als Zeewolder beeldmerk wordt gezien.” Ook aanduidingen als ‘De vlaggetjes’, en ‘De scudraketten’ kwamen voorbij, waarmee wel duidelijk is dat vooral die uitsteeksels op het dak tot de verbeelding spreken. Linda Dirksen tenslotte liet een ietwat cryptische zin optekenen: “Waarmee ik je hart veroverde…” Zou zich daar in de schaduw van ‘De Potloden’ dan ook nog vlammende romantiek hebben afgespeeld..? Gelukkig maar dat Linda ‘waarmee’ schrijft, in plaats van ‘waarin’, want dan zou het daar in dat ‘pishuisje’ waarschijnlijk heel anders zijn afgelopen…

‘Sea Level’, ‘De Menhirs’ en ‘De potloden’ zijn de nummers 1, 2 en 3 in onze serie #watdoetdathier, waarbij moet worden aangetekend dat de laatste twee geen officiële titels zijn, maar door het publiek ‘aangeplakte’ namen. En juist dát is nu zo leuk! Heb je zelf een naam, een korte opmerking of een heel verhaal over deze kunstwerken? Of juist iets heel anders..? Vertel het ons, via redactie@zeewolde-actueel.nl of de website www.zeewolde-actueel.nl. Of reageer via Facebook, en wie weet staat jouw verhaal in de volgende Zeewolde Actueel op deze plek. Wordt vervolgd.