Gorter niet blij met maatregelen die multi-interpretabel zijn

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – De ene coronamaatregel volgt momenteel de andere op. Het is voor de burgers voortdurend schakelen, maar dat geldt evenzeer de gemeentelijke overheid.

“Maandagavond was er een extra persconferentie en werden er nieuwe maatregelen afgekondigd, dinsdag traden bepaalde maatregelen al in werking en op woensdag hoorden we dat er toch dringend werd geadviseerd op allerlei plaatsen mondkapjes te dragen”, aldus burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagochtend 1 oktober tijdens het wekelijkse persuurtje. “We zullen daarom zorgvuldig moeten kijken wat de locaties voor die mondkapjes in het dorp zijn. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan winkels en aan parkeergarage Ravelijn. Wat het gemeentehuis betreft, dat zal in de eerste plaats de publieksruimte zijn. Feitelijk is het aantal mensen dat fysiek in het gemeentehuis aanwezig is gering, veel ambtenaren werken op dit moment thuis.” Het aantal positieve tests in Zeewolde is nog steeds heel laag. Gorter knikt instemmend. “Het is natuurlijk een momentopname, maar tot nu toe valt het erg mee. Elders zijn veel meer positieve test. Ook die aantallen moet je in perspectief zien. In het voorjaar werd er nog niet getest, logisch dat er nu meer positieve tests zijn.” Toch is ook de burgervader niet altijd even blij met het voortdurend afkondigen van nieuwe verordeningen. “Zeker niet als ze multi-interpretabel zijn. Daar wordt het niet duidelijker van. Maandagavond werd er nog gezegd dat er bij sportwedstrijden niemand langs de lijn mag staan. De begeleiding van het team mag wel aanwezig zijn, dat lijkt me logisch. Dat geldt ook voor de chauffeurs van het uitspelende team. Het zal niet allemaal gemakkelijk te controleren zijn. Ik doe daarom een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, we kunnen niet overal boa’s op afsturen.”

Sportwedstrijden mogen dan nog wel doorgaan, corona zorgt er ondertussen voor dat veel evenementen dit najaar op losse schroeven staan. Voor de traditionele intocht van Sinterklaas in de Aanloophaven is nog geen besluit genomen. Burgemeester Gorter houdt nog een slag om de arm. “Wethouder De Jonge van Evenementen en ik overleggen op dit moment met het intochtcomité en Pieten-on-Tour wat er wellicht wél mogelijk is. Sinterklaas een handje geven of met hem op de foto zit er natuurlijk niet in. Suggesties en ideeën om het zo coronaproof te kunnen doen, zijn van harte welkom. De vraag ‘hoe dan wel?’ wordt ook landelijk gesteld. We zijn ermee bezig!”