Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Wethouder Prins wil meedenken met ouderenbonden

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Wethouder Winnie Prins kan zich de zorg van de ouderenbonden over de verhuizing naar De Meermin voorstellen, ze zegt er dan ook alles aan te willen doen elke organisatie een zo goed mogelijk plekje te kunnen bieden. 

In juli van dit jaar had wethouder Prins (Leefbaar Zeewolde) een gesprek met de ouderenbonden over de verhuizing van De Sfinx naar De Meermin. “We hebben de planning toen goed met elkaar doorgesproken”, aldus de portefeuillehouder Woonzorgzone. “Coloriet was al voortvarend aan de slag gegaan. Ze gingen druk bezig met de verbouwing van de oude Scarabee. Ook de keuken en de ontmoetingsruimte worden aangepakt, maar de verbouwing hiervan is uitgesteld. Er is een apart contract afgesloten met de biljartvereniging. Dat loopt nog tot 1 januari. We gaan kijken wat we voor de biljartvereniging kunnen doen.” Problemen zijn er volgens Prins vooral bij de ‘Open Tafel’ van Welzijn Zeewolde, de eetgroepen die op dinsdag en donderdag in de namiddag kunnen aanschuiven. “Die gaan waarschijnlijk ruimte huren bij Coloriet, tot de verbouwing van De Meermin achter de rug is. We hebben op dit moment nog geen geschikte keuken in De Meermin.”

Prins vindt het vreemd dat de archiefkasten van de PCOB niet direct konden worden verhuisd naar De Meermin, maar noodgedwongen moesten worden gestald bij de voorzitter thuis. “Volgens mij is er wel ruimte en tijd geweest. We zijn bijvoorbeeld vorige week pas met Welzijn uit De Sfinx verhuisd. Toch kan ik me wel een beetje voorstellen dat het allemaal als chaotisch overkwam. Je krijgt dan toch een soort paniekvoetbal.”

De voortvarendheid waarmee Coloriet de bouwplannen ter hand nam, verraste naar eigen zeggen ook wethouder Prins. “In februari hebben we bestuurlijk overleg gehad. We snapten hun wensen ook wel. De projectleider heeft het heel vlot ter hand genomen. De communicatie daarover had achteraf beter gekund, ik denk dat daar wel wat mis is gegaan.”

Om aan de eisen van deze tijd te voldoen moet De Meermin worden verbouwd. Volgens Prins kunnen de ouderenbonden er voorlopig prima terecht, ook coronaproof. “Beneden is een grotere ruimte en kunnen er twintig, maximaal dertig mensen verspreid rond de tafels zitten. Ik weet dat, want ik zit er zelf ook met de handwerkclub. Boven wordt het wat krapper. Dan kunnen er maximaal twintig mensen terecht.” De wethouder zegt de problemen echter beslist niet te willen bagatelliseren. “Ik begrijp ook wel dat mensen zich een beetje overvallen voelden door de verhuizing. We gaan daarom kijken hoe we de achterkant van De Meermin bij Eclips beter toegankelijk kunnen maken voor mensen die slecht ter been zijn of een rollator nodig hebben. Zo kunnen we de situatie ter plekke in ieder geval veiliger maken.” Over anderhalf jaar wordt De Meermin grondig verbouwd. Er kan dan negen maanden tot een jaar geen gebruik van worden gemaakt. De ouderenbonden vroegen de wethouder om helderheid. Prins erkent dat ze hier te maken heeft met een ‘hele opgave’. “We gaan met spoed kijken welke gebouwen we als gemeente nog meer beheren en welke kunnen worden ingezet. Zo’n gebouw moet niet alleen te gebruiken zijn, maar ook bereikbaar. Bij de Hermelijnhof is er nog ruimte in enkele oude kinderdagverblijven. Ravelijn, waar voorheen de bibliotheek zat, acht ik minder geschikt. Het gebouw is echter nog niet verkocht, we zouden daar iets mee kunnen doen. Bij de planning zal er ook worden gekeken of De Meermin in de tussentijd deels nog beschikbaar zou kunnen blijven. Het is een spannende opdracht, maar ik wil er alles aan doen om de zorg en de ongerustheid van de ouderenbonden weg te nemen.”