Afbeelding
Ververidis Vasilis (Shutterstock.com)

Zeewolde staat open voor vluchtelingenkinderen

Gemeente

ZEEWOLDE – Harry Hübbers (ChristenUnie) vroeg tijdens de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving donderdag 15 oktober in The Lux of hij een vervolg mocht verwachten van de donderdag 28 mei jl. aangeboden motie over de opvang van vluchtelingenkinderen uit het Griekse kamp Moria. 

Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) las voor wat er landelijk hierover bekend was. Sinds de jaren ’70 vangt Nederland jaarlijks 500 vluchtelingenkinderen op. Onlangs ging het kabinet onder druk van met name D66 en ChristenUnie akkoord met het ‘ophalen’ van honderd vluchtelingenkinderen uit kamp Moria. Het zou daarbij moeten gaan om vijftig (wees)kinderen onder de 14 jaar en vijftig volwassenen met kinderen. Het leek hierbij op het bekende broekzak/vestzak, het kabinet wilde de honderd in mindering brengen op het landelijke quotum van 500. 

De eerste categorie (kinderen onder de 14 jaar) komt niet rechtstreeks richting gemeenten, zo betoogde De Jonge. De Stichting Nidos, een landelijke voogdijinstelling voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) en vluchtelingen, kijkt of er mogelijkheden zijn de kinderen ergens aan te laten sluiten bij hun eigen of een aanverwante cultuur. De tweede categorie zou wel op Zeewolde van toepassing kunnen zijn. In 2018 en 2019 werden er ook reeds gezinnen uit deze categorie opgevangen. ChristenUnie, PvdA/GroenLinks, D66 en CDA gaven direct aan open te staan voor deze categorie, VVD en Leefbaar Zeewolde wilden eventueel ook wel meedenken. “Dit is een mooie avondsluiting, de avond eindigt in ieder geval warm”, aldus een blije Harry Hübbers, die in het dagelijks leven predikant is. Dat er nóg een punt op de commissieagenda stond, had hij even over het hoofd gezien.