Leefbaar Zeewolde wil veel strengere aanpak jeugdoverlast

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Het moest er donderdag 15 oktober allemaal uit bij Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) tijdens de vergadering van de raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving. De jeugdoverlast in Zeewolde en de in zijn ogen volstrekt onvoldoende bestrijding ervan konden toch echt niet meer. Dus maakte hij zijn hele betoog af, ook toen commissievoorzitter Angela Huckriede (VVD) hem erop wees dat hij eigenlijk al veel te lang aan het woord was.

Hermans wees zijn medecommissieleden erop dat er sinds maart al een stijgende trend waarneembaar was van het aantal gemelde incidenten met betrekking tot jongerenoverlast. De cijfers van augustus waren helemaal schrikbarend: deze waren verdubbeld ten opzichte van die van augustus 2019. Op donderdag 11 juni jl. had Hermans zijn zorgen reeds geuit richting portefeuillehouder Handhaving, burgemeester Gerrit Jan Gorter. De burgervader weet de verontrustende cijfers toen aan het grote aantal mensen dat vanwege corona thuis aan het werk was. De irritatiegrens richting jongeren zou daardoor waarschijnlijk een stuk lager liggen. Op het moment dat de scholen weer opengingen en er weer kon worden gesport, zou het allemaal wel beter worden. Dat bleek volgens Hermans ‘ijdele hoop’. “Er was in de maanden erna slechts een geringe daling merkbaar. Er kwam vooral veel overlast op en rond het strand. Daarbij ging het om nachtelijke overlast, drankgebruik en vuurwerk, een bron van ergernis voor de inwoners van Zeewolde.” 

Leefbaar Zeewolde had hierna (ex. art. 36-)vragen gesteld aan het college. De beantwoording ervan was voor de LZ-fractie ‘uiterst onbevredigend’, ging Hermans verder. “We hadden het over schreeuwen, hufterig gedrag en het kapot gooien van drankflessen. Het antwoord was dat slechts een klein aantal jongeren zich niet aan de regels hield. De kwalificatie ‘hufterig’ werd zelfs subjectief genoemd.” De LZ-woordvoerder zette vervolgens vraagtekens bij de hoogte (of liever: laagte) van het aantal overlastmeldingen, vroeg waarom het college onderscheid maakte tussen overlast overdag en die in avond en nacht en wilde tevens weten waarom er niet meer politie en boa’s beschikbaar waren op het moment dat dit nodig was. Hermans stelde voor de APV aan te passen, klip en klaar te stellen dat geluidsoverlast na een bepaald moment niet meer was toegestaan en dat meldingen voortaan desnoods maar via ‘112’ moesten worden doorgegeven. Dit laatste ging portefeuillehouder Gorter veel te ver. “Het is niet zo dat de directe veiligheid van mensen in het geding is, maar er moet inderdaad wel iets gebeuren”, zo liet hij in reactie weten. Gorter zei veel meer te voelen voor maatregelen in de preventieve sfeer. Zo hoopte hij bijvoorbeeld op de positieve effecten van het jeugd- en straathoekwerk. “En we hebben de burgers nodig. Het gaat vaak niet eens om 16plus, maar zelfs al 10plus. De oorzaak ligt al bij gezinnen thuis. Ouders hebben hier eveneens een taak. Controleer de zakken van je kinderen op vuurwerk!”

De overige commissieleden kozen Gorters zijde. “Denk niet dat strafrecht iets oplost”, was de mening van Ernst Bron (ChristenUnie). “Maar wij hebben de zorg ook”, vulde Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) aan. “Aan het einde van het jaar gaat Winterworld ook al niet door. We zullen de jeugd op een positieve manier moeten stimuleren geen rotzooi te trappen.” “112 geldt als elk leven telt. Misschien moeten we er wel mee leren leven”, verzuchtte Hans de Groot (VVD). Dat laatste wenste Helmut Hermans niet te doen. “Ik wil een plan van aanpak zien.”