René Vrijens wil fantasyfans op wenken bedienen
René Vrijens wil fantasyfans op wenken bedienen Zeewolde Actueel

René Vrijens debuteert met fantasyboek 'Cardaelus'

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – ‘Cardaelus’ heet het eerste boek van de Zeewolder schrijver René Vrijens. De ondertitel ervan luidt ‘In de schaduw van de Grimmbaum’. René hoopt de liefhebbers van fantasy ermee op hun wenken te bedienen.


“Cardaelus was de zoon van Lacour Sodales Maecenas, opperheer van Lardonië. Hij was de eerste prins, die als Uitverkorene de strijd met de Zilveren Equinox aanging. Als jongste Voorbestemde, sinds het ontstaan van de geschreven taal, kreeg hij de taak om de legendarische reis naar de Grimmbaum te volbrengen.” De achterkant van het boek neemt je meteen mee naar de fantasiewereld van René Vrijens (54). “Het boek is tien jaar geleden geboren, zeg ik steeds, tijdens een vakantie naar Frankrijk”, aldus de schrijver die zelf werd geboren in Maastricht, hetgeen zijn tongval nog steeds verraadt. “Met mijn vrouw, zoon en dochter reed ik naar het landgoed Haut Cardales in de Tarn et Garonne, in het Zuidwesten van Frankrijk. Er stond een geweldige boom met uitstulpingen. De boom had gekke kronkels, de jaarringen hadden zich gevormd, hij had strijd gevoerd met de elementen en aan een groot, zwart gat kon je zien dat de bliksem er ooit was ingeslagen. De wortels staken uit de grond. Het was haast een mystiek moment. In mijn hoofd was er al een verbintenis met de boom tot stand gebracht. Ik stelde me voor één of twee mm groot te zijn, wat moest die boom dan een kolossale omvang hebben!” René begon direct te schrijven. Eerst heel eenvoudig en basic, maar het enthousiasme groeide al snel. “Ik ging ook foto’s maken, een andere hobby van me. Door wat ik zag, kreeg ik nieuwe inspiratie. Het schrijven werd een wederkerend proces tijdens vakanties. Op een gegeven moment had ik deel 2, 3 en 4 al in m’n hoofd. Ik moest wel oppassen dat het allemaal bleef kloppen. Ik pakte een stift en ging kaarten en plattegronden tekenen. Achter de computer heb ik honderden uren ontwerpen gemaakt op Adobe Photoshop en Illustrator. Het hoorde allemaal bij de reis, want die was nog belangrijker dan het product zelf. Ik moet vooral geen deadline krijgen, ik blijf een hobbyschrijver.”

René diende vijftien jaar als logistiek officier bij de Koninklijke Landmacht. Na terugkeer van een missie naar Bosnië kreeg hij de mogelijkheid psychologie te gaan studeren. “Op mijn 39e studeerde ik Cum Laude af aan de UvA in Amsterdam. Aansluitend kwam ik terecht bij de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg, alwaar ik aan de slag kon als psychotherapeut. Zo ben ik ook op missie geweest naar Afghanistan, terwijl ik eveneens ter ondersteuning in Irak en Mali was.” Niet direct een inspiratiebron voor fantasy, zou je zeggen. “Het is hoe je het bekijkt”, weerlegt René, die van jongs af aan geboeid werd door Star Wars, Science Fiction en de boeken van J.R.R. Tolkien. “Ik ben niet zo van de regels, maar die dienen natuurlijk wel ergens voor. Ik ben meer pragmatisch en moet het hebben van mijn intuïtie en gevoel. De dynamiek in de organisatie zorgt wel dat ik regelmatig invallen krijg en gevoed word.”

In Zeewolde schreef René al veel vaker. Dat deed hij bijvoorbeeld voor Hepidaka (‘helaas pindakaas’), het recreantenteam van de volleybalvereniging. “Ik schreef stukjes voor het clubblaadje en bij het lustrum van het team. Heel bloemrijk en met allerlei bijzinnen. Schrijven gaat me gemakkelijk af. Maar ja, ik ben wel een rasperfectionist en kan soms drie dagen over één regel doen. En na tien jaar is deel 1 van Cardaelus af.”

‘Cardaelus’ telt 272 pag., maar René is vast van plan er een hele serie van te maken. “Als m’n hoofd zou worden aangesloten op een computer, lagen er vanavond al vier delen op tafel. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Door corona had ik dit voorjaar meer rust en dacht ik: nu moet het gebeuren. Ik kan niet wachten op het moment dat ik het boek in handen heb.”

Afbeelding