Afbeelding
Welzijn Zeewolde

Mantelzorgers cijferen zichzelf vaak weg

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Zeker in deze onzekere tijden en nu er ook veel dagbesteding gesloten is, en de hulp al overbelast is, is het goed te weten dat je als mantelzorger toch nog steeds ergens kunt aankloppen voor hulp, ondersteuning of een luisterend oor. Dat is belangrijk want de ervaring leert dat mantelzorgers zichzelf vaak wegcijferen, met de kans dat zij zichzelf voorbij hollen.

Dan is het goed te weten dat zij voor praktische en emotionele ondersteuning kunnen terugvallen op Welzijn Zeewolde. Als de mantelzorger aan de bel trekt is het vaak eerst voor praktische ondersteuning. “Zoals de vraag om geschikte hulpmiddelen, of hoe je als mantelzorger financiële ondersteuning kan krijgen, of meer willen weten over een bepaalde aandoening zoals dementie, of allerlei hand- en spandiensten waar de mantelzorger mee geholpen kan zijn”, somt Jolanda Aarssen, mantelzorgconsulent van Welzijn Zeewolde, op. “Veel later en soms gewoon helemaal niet, komt pas de vraag voor een luisterend oor, of om ervaringen te kunnen delen, het mogen merken dat je er niet alleen voor staat en dat er zoveel mensen zijn die in een vergelijkbare situatie zitten. Op zich is dit heel logisch, je wilt eerst alles goed geregeld hebben, alles moet lopen en dan pas kan je toegeven om ‘even’ tijd te maken voor jezelf.” 

In gesprek met de mantelzorgers wordt juist ook deze kant in de gaten gehouden. “We willen weten hoe zit het met de draagkracht/ draaglast, wat geeft de mantelzorger energie en wat kost (veel) energie, wat doet het met ze dat ze mantelzorger zijn. Voor al deze aspecten, de praktische zaken, maar zeker ook voor steun en een luisterend oor zijn we er voor ze.”

Speciaal voor mantelzorgers organiseert Welzijn regelmatig bijeenkomsten. “Het doel van deze bijeenkomsten is tweeledig, elkaar ontmoeten, steun vinden bij elkaar, maar ook informatief”, aldus Jolanda. “Bij elke bijeenkomst wordt een onderwerp toegelicht. Deze worden door de mantelzorgers zelf aangedragen en zijn vaak voor heel veel mantelzorgers relevant.”

Op verzoek komt de mantelzorgconsulent voor een gesprek aan huis. Mantelzorgers zijn (afhankelijk van de coronamaatregelen ) ook welkom in de Meermin. “Zij kunnen een afspraak maken, zodat ze er een medewerker is die het gesprek met ze kan aangaan.”

Welzijn Zeewolde is bereikbaar elke werkdag tussen 10.00 – 16.00 uur via 036 5224655, of mail de mantelzorgconsulent: Jolanda Aarssen, j.aarssen@zeewolde.nl

Afbeelding