De eerste kaart
De eerste kaart ANBO

Kerstkaartenactie ANBO; klein gebaar, groot geluk

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Voor veel ouderen dreigen het eenzame feestdagen te worden. Een groot deel zit door de coronamaatregelen al maanden alleen thuis. Voor sommigen dreigt zelfs een sociaal isolement. Uit de landelijke peiling door de ouderenbond ANBO verwacht maar liefst 42 procent van de ouderen met de kerstdagen alleen of hooguit met een partner te zijn. “Hoe fijn zou het zijn om deze mensen een kerstkaart te kunnen geven in deze moeilijke tijden”, aldus de bond. Die gedachte vormde de aanloop naar een breed opgezette kerstkaartenactie. 

“Niemand zou kerst alleen moeten vieren, zeker dit jaar niet. Een jaar waarin we al zoveel op onszelf aangewezen zijn. Daarom roep ik iedereen op om mee te doen en een mooie kerstkaart te maken!”, aldus actrice Carry Tefsen die als boogbeeld voor deze hartverwarmende actie de eerste kerstkaart maakte. Ze hoopt daarmee een stroom van creativiteit en enthousiasme op gang te brengen. Voorlopig is, mede naar aanleiding van het aantal aanvragen, het streefgetal op 15.000 kaarten gezet, maar af te lezen aan de manier waarop aan de oproep gehoor wordt gegeven zou dat aantal wel eens behoorlijk hoger kunnen gaan uitkomen. “Dat hopen we natuurlijk!”, zegt ANBO-woordvoerder Bernadet Naber. “Geweldig dat de berichtgeving over de actie zo breed wordt opgepakt.”

Eén (of meer) kerstkaart(en) knutselen, tekenen, schrijven of schilderen voor een onbekend iemand die zich eenzaam voelt, dat is de oproep-met-kerstgedachte aan wie het maar kan en wil. Hoe meer kerstkaarten u maakt, hoe meer mensen u blij maakt, is het motto. En mocht je niet zo creatief zijn; een eenvoudig geschreven berichtje en/of kerstwens aan de ontvanger op een (gekochte) kerstkaart is al een mooi gebaar. Volgens de ANBO snijdt het mes op deze manier aan twee kanten. “Mensen die de kertkaarten maken hebben een leuke afleiding in deze tijd waarin veel activiteiten stil liggen. En de ouderen die een kerstkaart ontvangen zullen daar vast heel blij mee zijn. Misschien komt er zelfs wel contact uit voort. Want de afzender mag gerust zijn of haar contactgegevens op de kaart zetten.”

Mensen die mee willen doen vinden op www.anbo.nl/kerstkaart alle informatie. Als zij uiterlijk 3 december hun kerstkaart opsturen naar ANBO, t.a.v. Kerstkaartenactie, Postbus 2012, 3440 DA te Woerden, nemen de thuiszorgmedewerkers de kaarten mee als zij naar ouderen toe gaan om zorg te verlenen.

Coloriet ondersteunt de actie van harte. “Wij waarderen deze ANBO-actie. Ouderen voelen zich alleen. Soms zijn onze wijkzorgmedewerkers de enige die zij op een dag spreken. Dat gaat ons aan het hart. Stuur gerust een kaartje in de buurt”, aldus Deborah van Heijningen, hoofd zorg en welzijn Coloriet Wijkzorg.