Afbeelding
Saskia de Wijk

Onderzoek naar ervaringen zondagopening winkels

Gemeente

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde gaat onderzoek doen naar de in 2018 ingevoerde verruiming van de winkeltijden. Daarbij wordt met name gekeken naar de zondagsopenstelling van winkels en supermarkten. Inwoners en ondernemers wordt gevraagd naar wat hun ervaringen zijn met de verruiming van de openingstijden.

Sinds 2018 mogen winkels in Zeewolde op zon- en feestdagen open zijn tussen 13.00 en 20.00 uur. Aan het besluit ging destijds een uitvoerig draagvlakonderzoek vooraf, uitgevoerd door I&O Research. De afspraak was de verruiming van de winkeltijden na enkele jaren te evalueren. 

Het nieuwe onderzoek wordt ook gedaan door I&O Research. De kosten van het onderzoek bedragen € 9.990,-. Voor het onderzoek zal opnieuw het burgerpanel worden ingeschakeld. Door middel van een enquête wordt begin 2021 een aselecte steekproef onder de inwoners gedaan. Er vindt eveneens afstemming plaats met de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ), waarbij zo’n 130 plaatselijke ondernemers zijn aangesloten. Het resultaat van de evaluatie wordt in de loop van 2021 aan de gemeenteraad aangeboden. Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) laat met nadruk weten dat de zondagsopenstelling van winkels in 2018 niet als proef was bedoeld. “Maar het kan wel zijn dat er aanpassingen nodig zijn”, aldus de portefeuillehouder Economische Zaken. “Daarom willen we graag weten hoe de inwoners over de verruiming denken.”