Afbeelding
M. Schoppink

Gorter hoopt dat integriteitskwestie snel wordt afgerond

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Burgemeester Gerrit Jan Gorter hoopt dat er in januari duidelijkheid komt over de integriteitskwestie in de Zeewolder gemeenteraad. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (kortweg BING) startte in september op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek naar de besluitvorming rond de komst van het zonne(panelen)park ‘Zonnewoud’ in de kop van het Horsterwold. 

‘Kop-van-jut’ in de kwestie was Erik van de Beld, raadslid voor de ChristenUnie. Van de Beld was in een vroegtijdig stadium lid van een adviescommissie die in opdracht van Staatsbosbeheer moest kijken naar potentiële ontwikkelaars van het zonnepark. Later trad hij op als woordvoerder van zijn fractie voor het onderwerp. Met tien stemmen voor en negen tegen gaf de gemeenteraad op 28 mei een ‘verklaring van geen bezwaar’ af tegen de komst van het zonnepark. Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) was een van de tegenstanders. Hij ging op onderzoek uit en ‘ontdekte’ een mogelijke dubbelrol van Van de Beld. Ook zou een ambtenaar van de gemeente in de aanvangsfase hebben meegedacht met Staatsbosbeheer. Burgemeester Gerrit Jan Gorter onderzocht in augustus de gedane aantijgingen en oordeelde dat Van de Beld inderdaad ‘niet zorgvuldig’ was geweest, maar hij vond geen bewijs van belangenverstrengeling. “In eerste instantie heb ik er zelf naar gekeken, zoals dat altijd gebeurt”, blikt Gorter terug. “Er zijn vaker situaties waarbij er een verband is te leggen tussen een bepaald onderwerp en de betrokkenheid van een gemeenteraadslid. Het kan dan gebeuren dat de griffier en ik met het raadslid gaan praten en hem of haar aanraden bij het agendaonderwerp niet mee te praten.” 

Gorter had gehoopt dat het onderzoek van BING vóór de jaarwisseling zou zijn afgerond. Toch vindt hij zorgvuldigheid bij de gevoelige kwestie uiterst belangrijk en dus wil hij nog wel enig geduld betrachten. “Ik vermoed dat betrokkenen veel aangeven wat nader onderzocht moet worden. Het bureau moet een en ander goed en degelijk onderzoeken. Daar moet de gemeenteraad vervolgens weer iets van vinden. Ik hoop dat dat in januari kan.” Gorter zou het fijn vinden als de betreffende vergadering ‘fysiek’ kan worden gehouden. “Dit soort dingen kan niet digitaal. Dan heb je allemaal hoofdjes op een paar vierkante centimeter en is oogcontact niet eens mogelijk. In dat geval zou ik de vergadering liever uitstellen. Het belangrijkste is dat er iets te bespreken is. Anders duurt het te lang en zijn we voor je het weet een half jaar onderweg.”