Afbeelding
Politie Nederland

Politiezaken

· leestijd 2 minuten Politie

ZEEWOLDE –Miklós Coumou van de politie Zeewolde gaf vanmorgen, tijdens het laatste politiepersuur van 2020, een volgend overzicht van zaken:

7/12 – Naar aanleiding van binnengekomen informatie werd in een woning aan de Schokker 8 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Een 18-jarige Zeewoldenaar heeft hiervoor een proces-verbaal gekregen. Het zware vuurwerk is met speciaal transport afgevoerd. De politie doet nader onderzoek naar handel in vuurwerk.

13/12 – Aan het Kluunpad zorgde een grote groep van zo’n 20 jongeren rond middernacht voor geluidsoverlast. Ze stonden op luide muziek dicht bij elkaar te zingen en te dansen. Tien jongeren hadden de dag ervoor al een waarschuwing gehad voor het niet naleven van de coronaregels. Daarom kregen zij nu een bekeuring aan hun broek.

17/12 – In parkeergarage Ravelijn zijn wanden, ramen en zelfs plafond beklad met de beledigende leus ‘ACAB’ (All Cops are Bastards). Ook de dichtbij gelegen Maranathakerk moest het ontgelden; ook daar waren de leuzen met graffiti aangebracht. “Dit past niet in Zeewolde, zeker niet op zo’n grote schaal”, laat burgemeester Gorter weten. “Heb je iets tegen de politie dan kun daar gewoon over komen praten, dat kan hier in Zeewolde. Ga niet stoer doen door eigendommen te vernielen! Moet je stoer zijn, dan ga je naar de politie toe!” Mensen die iets gezien mochten hebben, kunnen dit melden bij de politie: tel. 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800–7000. “De daders mogen zich zelf ook melden met een witkwast”, geeft de burgemeester aan, “dat is beter dan gepakt te worden voor vernieling, dan zijn ze duurder uit!”

18/12 - Rond middernacht is een 18-jarige Zeewoldenaar aangehouden voor handel in verdovende middelen. Bij controle in parkeergarage Ravelijn kon hij zich niet identificeren en bleek hij een zak met daarin kleinere zakjes pillen bij zich te hebben. De jongen is overgebracht naar Almere, zijn telefoon is in beslag genomen. Forensische opsporingsdienst onderzoekt de pillen. Tegen de inwoner is proces-verbaal opgemaakt.

20/12 – Bij een brand op migrantenpark aan de Bosruiterweg zijn twee geschakelde units, bestaande uit vier woningen, uitgebrand. De brand begon in een woning, waarna het snel oversloeg naar de andere woningen. Vermoedelijke oorzaak van de brand was een pan die op het vuur stond en die de bewoner vergeten was uit te doen toen hij naar zijn werk ging. Er vielen geen slachtoffers. De bewoners zijn elders op het park ondergebracht.

21/12 - In de ochtend wilden vier personen op een viaduct boven de A28, ter hoogte van Nunspeet, een anti-corona spandoek ophangen. Bij het zien van de politie gingen ze er snel vandoor. Bij controle door de politie bleken het vier inwoners uit Zeewolde te zijn. Omdat er geen strafbare feiten hadden plaatsgevonden mochten zij hun weg vervolgen.

23/12 - De camera bij de skatebaan signaleerde ’s nachts om 04.00 uur dat er vuurwerk werd afgestoken. Bij aankomst werd door de politie de omgeving gecontroleerd. Een 14-jarige Zeewoldenaar bleek thuis nog meer illegaal vuurwerk te hebben liggen: 470 nitraten, 4 shells en 16 cobra’s. Gezien zijn leeftijd is hij niet aangehouden maar zal hij op een later tijdstip worden gehoord.

28/12 - Piepende remmen met daarop een enorme klap wekte rond 23.30 uur bij omwonenden van de Spiekweg, ter hoogte van de Golflaan, het vermoeden van een aanrijding. Toen de ingeschakelde hulpdiensten ter plekke kwamen troffen zij, net voor het water, een personenauto op de kop aan. Er waren wel bloedsporen in de auto, maar geen inzittenden. Een grote zoekactie door politie, duikploegen van de brandweer, speurhonden en infrarood camera volgde. Ook een traumahelikopter werd ingezet. Zonder resultaat. De zoektocht werd de volgende ochtend voortgezet. Via het kenteken werd de eigenaar van de auto achterhaald. Die gaf aan dat de vermiste bestuurder, een 35-jarige Amsterdammer zonder rijbewijs, de auto had meegenomen. De vermiste bestuurder, die na later bleek de nacht elders in Zeewolde had doorgebracht, meldde zich de volgende ochtend bij familie, die de politie inschakelde. Hij liet weten dat de auto over de kop was geslagen nadat hij over een ‘randje’ was gereden.

28/12 - Een 60-jarige Amersfoorter zag de rotonde Horterweg/Spiekweg over het hoofd en reed rechtdoor de rotonde op. De bestuurder is lichtgewond naar het ziekhuis gebracht. De schade aan de auto was aanzienlijk en moest worden weggesleept. Ook het bootje en een boom op de rotonde liepen schade op.