Afbeelding
ztotz.nl

Er wordt weer nagedacht over Van Z... tot Z...-tocht

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – In 2020 werd er vanwege corona veel afgelast en dat zal in 2021 voorlopig niet veel anders zijn. Toch hopen de organisatoren van de Van Z… tot Z…-tocht dat het wandelgebeuren door de polder dit jaar wel weer in de agenda kan worden gezet. Wandelliefhebbers willen dat vast wel doen, het gaat om het weekend van vrijdag 17 en zaterdag 18 september.

Joke Wessels, voorzitter van het Z… tot Z…-bestuur, houdt nog vele slagen om de arm en dat is ook heel logisch, toch hoopt ze dat er in september weer op een of andere manier samen kan worden gewandeld in de omgeving van Zeewolde. “We moeten er rekening mee houden dat er heel veel niet kan, al hoop ik dat het in september allemaal wat gunstiger zal zijn”, kijkt ze behoedzaam vooruit. Samen met de overige bestuursleden (Harjan Wessels, secretaris; Leo Heemskerk, penningmeester; Ivo Bon en Jaap Buisman, algemene leden) is ze daarom aan het kijken wat er te zijner tijd wél mogelijk is. “We willen in ieder geval dat er keus is uit verschillende afstanden: de complete 110 km, de 80, de 55 en de 25. Voor de 110 km zetten we een route uit van twee keer 55 km. Dat zal rond Zeewolde zelf zijn, we gaan dus minder ver de polder in dan andere jaren.” Ook over de posten en het eten en drinken onderweg is al nagedacht, laat Joke weten. “Het worden negen posten. De voeding wordt wat lastiger, die moeten we coronaproof aanbieden. Het drinken kan verpakt, het is het beste dat de deelnemers zelf hun brood meenemen. Voor de 110 en de 80 km gaan we wel voor een warme maaltijd onderweg. Je zou bijvoorbeeld aan soep kunnen denken. Bij de voorbereidingen zitten we nog in de beginfase, maar we denken overal al over na.”

Joke hoopt dat het Covidvirus langzaam dooft, zodat het wandelvirus weer alle kans krijgt. Zelf liep ze dat laatste al vele jaren geleden op. “Ik ben ooit begonnen bij de estafette en dat bouwde ik langzaam uit. Ik heb me vijf keer ingeschreven voor de gehele 110 km en het is me drie maal gelukt die uit te lopen. Ook deed ik mee aan de Vierdaagse van Nijmegen en de Nacht van de Vluchteling vind ik eveneens een uitdaging.” De nieuwe Van Z… tot Z…-tocht duurt nog even, maar Joke gáát er alvast voor. “Vanaf februari zullen we de website ztotz.nl weer actief bijhouden met de jongste informatie. Uiteraard houden we daarbij de ontwikkelingen met betrekking tot corona nauwlettend in de gaten. We hopen dat vrijwilligers en sponsoren mee blijven doen. Het afgelopen jaar ging de tocht niet door. We hebben wel kosten gemaakt en dat geld krijgen we niet terug. Dat kan één keer, laten we hopen dat het dit jaar wel goed komt. Erik Wallenburg hebben we al weer gevraagd een Z-tje te maken. Ik ben voorzichtig hoopvol en ik denk dat er heel veel mensen zullen zijn die blij zijn dat er weer wat wordt georganiseerd.”