Afbeelding
Landschapsbeheer Flevoland

Aantal bevers neemt langzaam maar gestaag toe

Cultuur

FLEVOLAND - De populatie bevers in Flevoland is ontstaan dankzij het voortvarende gedrag van Driepoot en enkele andere bevers van het Natuurpark Lelystad. Zij ontsnapten uit het park in de winter van 1990-1991. De populatie is sindsdien gestaag gegroeid. In 2020 zwemmen er ruim 250 bevers rond in Flevoland en zijn er 85 bewoonde burchten bekend.

Vanaf 2000 worden de Flevolandse bevers door Landschapsbeheer Flevoland samen met vrijwilligers geteld. Landschapsbeheer volgt de populatie (extensief) om de bever de nodige bescherming te kunnen bieden. Niet alleen kunnen bestaande burchten zo worden ontzien bij werkzaamheden; overleg heeft er ook toe geleid dat op diverse plaatsen oevers bevervriendelijk worden ingericht. Dat deze werkwijze zijn vruchten afwerpt blijkt uit de groeiende beverpopulatie. Langzamerhand heeft dit prachtige dier zich in de polder een plaats weten te verwerven en verrijkt hij onze natuur. De aantallen groeien nog steeds en de populatie verspreidt zich steeds meer over de polder. De meldingen van de bever komen uit heel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. In de Noordoostpolder komt de bever nog niet voor.

Vestigde de bever zich eerst vooral via de grote vaarten van Flevoland, nu spelen de kleinere watergangen een belangrijke rol. Bevers vestigen zich op plekken met bomen aan de waterkant en de beste plekken in het buitengebied lijken nu wel bezet. Daarom trekken de bevers de laatste vijf jaar ook meer de stad in. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer mensen bevers zien. Sommige bewoners kijken er niet meer van op als ze ’s avonds tijdens een ommetje een bever tegenkomen.

Uit de telling van 2020 blijkt dat er zo’n 85 beverburchten in gebruik zijn. Met een gemiddelde van 3 bevers per burcht komt dat neer op zo’n (sub)adulte 250 bevers in Flevoland.