Afbeelding
Zeewolde Actueel

“Tulpeiland komt dit voorjaar weer vol tulpen te staan”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Wim Klink wordt op woensdag 27 januari geïnstalleerd als Provinciaal Statenlid voor het CDA. Veel Zeewoldenaren zullen hem waarschijnlijk kennen van de tulpenpracht op het Tulpeiland vorig jaar. En hij weet ook alles over de Floriade, die als het meezit volgend jaar wordt gehouden in Almere. 

Agrariër

Wim Klink (Emmeloord, 1964) volgt in de Staten de in Zeewolde niet onbekende Hennie Bogaards-Simonse op (zij was in 2010 lijsttrekker van het CDA, maar vertrok toen kort na de verkiezingen als wethouder naar de Noordoostpolder). Klink had in 2019 al op een zetel gehoopt, maar het CDA had geen goede verkiezingen en verloor twee van de vijf zetels. Nu Bogaards koos voor een functie als Manager Wonen, welzijn en zorg bij Driezorg in Zwolle, kwam er alsnog een plek vrij voor Klink. “Voor veel mensen is de raad dichterbij en de provincie verder weg”, meent de Zeewoldenaar, die de laatste twee jaar al wel meedraaide als burgerstatenlid en volop betrokken was bij de CDA-fractie. “Ik vind het gewoon heel belangrijk dat plattelandsgemeenten zijn vertegenwoordigd in de Staten, anders draait het ook alleen maar om Almere en Lelystad.” Ook als agrariër zal Klink zeker van zich laten horen. “Ik hou het graag dicht bij mezelf. Het is niet verkeerd om soms anders tegen dingen aan te kijken. Veel mensen zien boeren vaak als oorzaak van het probleem. Je kunt boeren ook als onderdeel van de oplossing zien. Met stikstof is dat eigenlijk hetzelfde. Als boeren gaan innoveren, ontstaat er ook weer stikstofruime. We zullen er samen uit moeten komen en ik denk daarbij graag mee.”

Tulpeiland

Klink heeft een akkerbouwbedrijf aan de Reigerweg. Hier kwam hij samen met zijn ouders reeds te wonen in 1980. Het ging destijds om de ‘lichting ‘79’, het bedrijf heette ‘JZ6’. “’s Winters doe ik nog wat aan aardappels sorteren en ik heb ook nog wat bieten en graan, tulpen zijn mijn hoofdmiddel van bestaan”, vertelt de Zeewoldenaar over zijn dagelijkse werk. Met die tulpen kreeg hij veel plaatselijke en zelfs regionale bekendheid. “Ik zei vier, vijf jaar geleden al eens tegen de wethouders hier dat het Tulpeiland vol moest komen te staan met tulpen. Twee jaar geleden werd het wat serieuzer. Eerst moest de grond nog wat zakken en mocht er nog niets. Vorig jaar was er de tulpenroute en waren er allerlei activiteiten gepland rond de opening van de sluis. Jammer genoeg werd het allemaal afgelast, maar de tulpen waren er wel op het Tulpeiland. Het werd helemaal hét corona-uitje van Zeewolde! Mensen wandelden erheen, haalden een frisse neus en keerden vervolgens huiswaarts.” Voor al de Zeewolder wandelaars en/of tulpengenieters heeft Klink goed nieuws. “Ik heb ze weer ingeplant. In het voorjaar staan de tulpen weer in bloei op het Tulpeiland.”

Voor iedereen was 2020 een heel raar jaar. Tulpenkweker Klink vormde hierop geen uitzondering, maar hij was er de man niet naar bij de pakken neer te gaan zitten. “In het begin van corona viel de hele bloemenhandel dood. Het was gewoon plukken en weggooien. Dat vond ik zonde. Ik ben voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur en belde naar de Noordoostpolder met de vraag of we onze bloemen niet bij de zorg konden krijgen.” Via gedeputeerde Jop Fackeldey wist Klink ook Almere en Lelystad te bedienen. “Ik waarschuwde hem nog, dat hij het niet moest onderschatten. Het ging om drie volle vrachtwagens. Uiteindelijk hebben we toch 20.000 bosjes bloemen bij de zorg gebracht.”

Brexit

Ook in 2021 is er voor Klink en zijn tulpen veel onzekerheid en dat komt niet alleen door corona. “Supermarkten hebben in coronatijd fantastisch gedraaid en dat gun ik ze. Toch vind ik het jammer dat ze voor dit seizoen 10 procent van de bloemenprijs hebben afgedaan. Dat moet wel weer ergens in de keten worden verdeeld, zeg ik dan. Daarnaast is het transport duurder geworden, wat mede komt doordat er veel minder wordt gevlogen. En wat denk je van de Brexit? De exportheffing maakt het geheel erg onzeker. Het is niet meer gauw inladen en naar Engeland brengen.”

Klink zit met een innovatieve kas in een adviescommissie voor de Floriade, die voor volgend jaar in Almere gepland staat. “Buiten corona was de Floriade al een moeilijk verhaal”, zegt hij heel realistisch. “Het is te lang in de politiek blijven hangen. Men had er een budget aan moeten hangen en aan de werkorganisatie overlaten. De locatie in het Weerwater met de skyline van Almere op de achtergrond is fantastisch, dat gelukkig wel. Maar het wordt nog een hele klus, over een jaar moet het immers al klaar zijn!”