Afbeelding
Aangeleverd

Dit moet je weten over het koolhydraatarme dieet

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

2021 is begonnen, wat ook inhoudt dat we allemaal weer een lijstje hebben gemaakt met allerlei voornemens. Mogelijk ben jij van plan om in het nieuwe jaar wat kilo’s kwijt te raken die je door corona of door de feestdagen erbij hebt gekregen. Dat is natuurlijk een hartstikke goed voornemen, maar hoe begin je hiermee? Afvallen is immers een grote ingreep in je leven. Door een koolhydraatarm dieet te volgen zal dit toch reuze mee vallen. Koolhydraatarm eten is namelijk helemaal niet zo erg als men denkt, terwijl het wel goed zal helpen bij het verliezen van de kilo’s. 

Waarom zou je minder koolhydraten moeten eten?

Voordat je begint met een koolhydraatarm dieet is het goed om wat onderzoek te doen. Zo is het onder meer van belang om te weten waarom je minder koolhydraten zou moeten eten. Het blijft immers wel een belangrijke voedingsbron voor je lichaam, die koolhydraten. Ze worden ook wel suikers of sachariden genoemd en zijn voor ons lichaam een bron van energie. Koolhydraten worden namelijk omgezet tot glucose, waar je, jawel, energie uithaalt. Koolhydraten zijn dus erg belangrijk, maar Nederlanders eten er vaak te veel van. Er ontstaat dan een overschot aan glucose, waardoor je alvleesklier te veel insuline aan zal maken. Je lichaam kan dit niet opnemen, wat ervoor zorgt dat de suikers in je bloed worden opgeslagen als vet. Dit maakt het dus zo slecht om te veel koolhydraten binnen te krijgen en waarom je zou moeten minderen.

Moet je helemaal stoppen met het eten van koolhydraten?

Nee, zeker niet! Je lichaam zal namelijk alsnog koolhydraten nodig hebben, dus het doel van een koolhydraatarm dieet is niet om helemaal te stoppen met het nuttigen van koolhydraten. Het is juist de bedoeling om minder koolhydraten binnen te krijgen, wat je onder andere kunt doen door te stoppen met het eten van snelle koolhydraten en suikers. Junkfood is bij deze verbannen. Bovendien is het verstandig om over te stappen op eiwitten en vetten als de primaire brandstof van je lichaam. Daarnaast moet je altijd de juiste hoeveelheid langzame koolhydraten nemen. Je kunt dit gemakkelijk uit fruit, groente en noten halen. 

Wat zijn langzame koolhydraten precies?

Langzame koolhydraten werden net al even genoemd, maar een uitleg is nog niet gegeven. Dit type bevat veel vezels. Je lichaam zal hierdoor meer tijd nodig hebben om de koolhydraten te verteren. Dit zorgt ervoor dat ze geleidelijker opgenomen worden. In de meeste gevallen is voeding met langzame koolhydraten onbewerkt. Dit moet je zien als eten dat rechtstreeks uit de natuur komt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere havermout, quinoa en zoete aardappel. Toch hoef je niet beslist zulke vreemde ingrediënten te kopen, in groenten, fruit, peulvruchten en noten zitten namelijk ook langzame koolhydraten. In brood dus niet, maar als je dit alsnog wilt eten dan kun je zelf koolhydraatarm brood bakken. Dit recept past alsnog in je nieuwe dieet.

Mag je wel fruit eten volgens het koolhydraatarm dieet?

Er zijn koolhydraatarme diëten die je verbieden om fruit te eten. Toch bevatten deze natuurlijke producten erg belangrijke vitamines en vezels, je lichaam heeft dit nodig. Ook bevat het natuurlijk koolhydraten, maar gelukkig wel de langzame soort die dus gezond voor je is. Het wordt daarom geadviseerd om fruit te eten, wat je het beste zo vroeg mogelijk op de dag kunt doen. Ook is het verstandig om niet meer dan 1 stuk fruit per dag te nuttigen. Volg je een streng koolhydraatarm dieet? Let dan ook op het type fruit dat je eet. Een banaan zal bijvoorbeeld meer koolhydraten bevatten dan een appel of een sinaasappel