Afbeelding
Aangeleverd

Tips voor de aanschaf van de juiste airco

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Gebruik je ‘s zomers een ventilator om het koel te krijgen in huis? Dan merk je waarschijnlijk al snel dat dit niet of nauwelijks effect heeft. Dat klopt, want een ventilator is namelijk niet in staat de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen. Gebruik daarom een airco om jouw huis te koelen. Wil je een airco kopen? Dan ontdek je al snel dat het aanbod nogal groot is. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, geven we je hier 3 tips voor de aanschaf van de juiste airco.

1. Bepaal of je een vaste of mobiele airco wilt
Voordat je begint aan de zoektocht naar een airco raden wij je aan te bepalen of je een vaste of mobiele airco wilt. Kies je voor een vaste airco? Dan moet je een installateur inschakelen. Je kunt deze airco namelijk niet zelf plaatsen. Er moet immers een binnen- en buitenunit geïnstalleerd worden. Dit is bij een mobiele airco niet het geval. Deze installeer je namelijk helemaal zelf. Bijkomend voordeel van een goede verrijdbare airco is dat je deze kunt verplaatsen. Hierdoor bepaal je zelf waar je hem gebruikt.

2. Hoe zit het met het koelvermogen?
Wordt het een mobiele airco? Koop deze dan niet zonder naar het koelvermogen (BTU) te kijken. Niet iedere airco koelt namelijk even goed. Uiteraard wil je voorkomen dat je een airco koopt die niet in staat blijkt om een ruimte te koelen. Om te bepalen welke airco je moet hebben, kijk je ook naar het aantal vierkante meters dat het apparaat kan koelen. Aan de hand hiervan wordt het een stuk makkelijker de juiste airco te vinden.

3. Kijk naar het energieverbruik
De gemiddelde airco kost redelijk wat geld. Wil je niet veel uitgeven aan een airco? Dan neig je waarschijnlijk naar de goedkoopste. Toch kan een goedkope airco je behoorlijk wat kosten. Dit zijn namelijk niet de meest energiezuinige apparaten. Als je apparaat veel gebruikt, zie je dit terug op jouw energierekening. Let bij het vergelijken van airco’s daarom ook op het energielabel. Op Airco-review.nl zie je in één oogopslag wat het energielabel van verschillende airco’s is.