Afbeelding
Florian Winkler

Klachten over houtrook blijken gering

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – De lokale D66 liet begin december weten steeds vaker vragen te krijgen over de overlast die het stoken van hout met zich meebrengt, in onder andere houtkachels, openhaarden en vuurkorven. Om te weten te komen of deze meldingen ook bij de gemeente binnenkomen, en zo ja, wat de gemeente dan met de meldingen doet, legde de fractie het college een aantal ex artikel 36 vragen voor. 

In antwoord geeft het college aan dat in de afgelopen vijf jaren er gemiddeld drie meldingen/klachten zijn binnengekomen. “Bij iedere klacht over houtrook wordt ter plaatse onderzocht of de stookinstallatie voldoet aan de technische eisen van het Bouwbesluit2012 waarbij met name de eisen aan de plaats/stroomrichting van de afvoerpijp van belang zijn om gezondheidsaspecten te waarborgen”, aldus het college. “Daarnaast wordt bezien of wel of geen sprake is van overlast. Dit wordt voornamelijk afgewogen op basis van de zogenaamde verdunningsfactor (een wettelijk genormeerde manier om vast te stellen of rooklucht voldoende is verdund om weer als ventilatielucht te kunnen dienen). Indien niet aan het Bouwbesluit wordt voldaan of indien er sprake is van overklast wordt handhavend opgetreden. Soms kan dit bijv. door een afvoerpijp op een andere plaats te laten uitmonden. In voorkomende gevallen wordt ook verwezen naar stooktips voor het stoken op een manier die minder overlast veroorzaakt.

De vraag of er escalaties zijn geweest tussen bewoners onderling vanwege de houtrook overlast antwoord het college bevestigend. “Er is in de afgelopen jaren een enkele situatie geweest waarbij stookoverlast tot escalatie leidde, bijv. in de vorm van pesterijen en oplopende spanning tussen burgers, waarbij een oplossing gevonden werd door het maken van afspraken. Zoals wanneer wel of niet stoken, hoe vaak en op welk tijdstip.

Tot nu stond er op de gemeentelijke website geen voorkeuze aangegeven voor het melden van een klacht over houtrook. Het college geeft aan dat deze optie zo snel mogelijk zal worden toegevoegd.

Wat betreft de Stookalert van het RIVM; daar is het college van op de hoogte. “De gemeente doet echter geen melding op de gemeentelijke website en via de social media kanalen. Dit om te voorkomen dat de gedachte kan ontstaan dat de gemeente kan worden aangesproken op het handhaven van het advies in het stookalert”, licht het college toe. “Wel zal op de gemeentelijke website een verwijzing komen naar de site van stookalert. Via dat kanaal kan eenieder die geïnteresseerd is om gealarmeerd te worden bij een eventueel stookalert door het RIVM zich hiervoor aanmelden.”